България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чака ни тежка зима, лесно можем да пестим 20% от тока, грешка е тегленето на бърз кредит

Как да разпределяме бюджета в предстоящите месеци и да не затъваме в дългове - съвети от Богомил Николов и Тихомир Тошев

18.10.2022 | 08:43 Редактор: Елеонора Танева

Нов рекорд инфлацията, тя достигна 18,7%. Това е най-високото ниво за последните 24 години насам. Животът продължава да поскъпва както на годишна така и на месечна база. 

"Най-големите притеснения са как ще изкараме зимата. Това е свързано с нарастване на сметките, по-голям бюджет за отопление. А в период на висока инфлация, притесненията са още по-големи - ще можем ли да си плащаме кредитите, да връзваме семейния бюджет с доходите си", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин"

Той подчерта, че всеки месец поскъпват различни стоки и услуги, с различен процент. Препоръча при разпределянето на бюджета да се отделят първо средствата за комуналните услуги, вноските по кредитите, за храна за домакинството.

"Много хора ще потърсят по-добре платена работа, ще посегнат към спестяванията си. Преди всичко трябва да структурираме бюджета така, че да преминем без сътресения този период. От страна на държавата няма смисъл от нова мярка от 25 ст. за литър гориво. Хората с най-ниски доходи със сигурност ще имат нужда от държавна подкрепа. По отношение на цената на тока - най-работещете варианти по цял свят са директни финансови помощи за най-засегнатите хора", препоръча финансовият експерт.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" е оптимист, че пикът на инфлацията е достигнат.

"Пикът на нарастване е зад гърба ни. Има двата фактора - цените на петрола паднаха до предвоенните нива, цените на газа имаха пик през август, сега вървят надолу, лихвените проценти на ЕЦБ започнаха да се качват. Това са предпоставки да сме оптимисти, че тази инфлация ще започне да намалява. Проблемът ще бъде основно за хората, които разчитат най-вече на социални помощи и пенсии. Те не могат сами да направят нищо за своите доходи, чакат решенията на политиците, а още няма НС", заяви Николов пред Bulgaria ON AIR. 

Като решение на проблема с най-бедните той посочи приемането на дългосрочни мерки, които да индексират доходите спрямо инфлацията и така ще спре търсенето на моментни решения.

Николов посочи и как можем да пестим 20-25% от месечния разход за ток.

"Масово хората пускат бойлера като регулират температурата му до край, той загрява на максималната си мощност, което не е необходимо. Може наполовина да е и бойлерът ще се нагрява на 55-60 градуса максимум. Същото е и с пералнята - не е необходимо да се пере на най-високата температура, и на 30 градуса се изпира добре, но ще спестят средства", препоръча Николов.

Също посочи и какъв е ефективният начин за проветряване. Като грешно определи отварянето на прозореца на V за дълго време: "Това е енергийно неефективно, по-добре широко отваряне за кратко, с най-малко енергийни загуби".

Съвети за семейния бюджет в предстоящите трудни месеци даде и финансовият консултант. 

"Най-голямата грешка, която могат да направят хората е тегленето на бързи кредити. В този труден период да вземем и най-скъпия възможен кредитен продукт, е лоша стъпка. Последните седмици при нас зачестяват клиентите, които са влезли в такава кредитна спирала - посягат към втори, за да погасят първия, към трети, за да покрият втория. Ако няма друг шанс, по-добре да е банково кредитиране, лихвите там все още са 4,5-6,5 %, по-добре е от бърз кредит, където е над 100% лихвата", заяви Тошев.

Той посочи също, че в страните от еврозоната инфлацията е по ниска с около 9%. Прогнозира, че от 2024 година ще започне възстановяването в Европа. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Не можели нищо да направят за доходите си - как ли пък не, мързи ги, свикнали да ги хрантутят, да ги дундуркат, а такива като мене със скромни доходи ще плащат всичко до дупка..... Сигнализирай за неуместен коментар