България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бесарабските българи не бягат към България, приемат изселници от други райони на Украйна

Бежанците, дошли у нас от началото на войната, са повече от официалната статистика, заяви Райна Манджукова

17.10.2022 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева

С новата вълна от бежанци от Украйна очаква ли се броят на заявленията за българско гражданство да се увеличат, както и на тези с български произход.

"Бежанският поток от територията на Бесарабия, българите от Одеска област, и в началото на войната и сега не се увеличава. Не се забелязва особено много хора, които желаят закрила от България. Дори нашите сънародници приемат принудителни изселници от други райони. Селата, които страдаха от обезлюдяване, сега преливат от хора", заяви директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че не агенцията издава документ за българско гражданство, а Министерството на правосъдието. Агенцията за българите в чужбина съставя само един от нужните 8 документа - удостоверение за български произход.

Манджукова изрази мнение, че по никакъв начин тази вълна не обуславя нов поток по отношение на желаещи българско гражданство. Уточни също, че България много бързо реагира по отношение на закрилата, която предоставя на бежанците.

"Още в самото началото на войната, удостоверение за временна закрила в България се получават веднага, за разлика от други държави, където се чака с месеци. То дава на всички бежанци правата, които имаме българите тук", припомни Манджукова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ бежанците, дошли у нас от Украйна, са повече от официалната статистка.

"Още тогава българската статистика беше изправена пред специфичен казус - сред хората, които дойдоха, имаше такива с българско гражданство и са влизали с българските се паспорти. Но и те като останалите няма къде да живеят, да работят", подчерта директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Тази седмица агенцията отбелязва 30 г. от създаването си. Мисията на новото ръководство е да я върне към първоначалния замисъл от създаването си.

"Да обедини в себе си всички политики за българите в чужбина. Агенцията винаги е била място къде се акумулират всички проблеми, но и предложения на българите в чужбина за по-добър живот в България. Имаме амбицията да възстановим това добро име. Държавната политика трябва да се събере на едно място. Не е вярно, че няма такава политика", каза Райна Манджукова. 

И изрази очакването си новият парламент да изготви нов закон за българите в чужбина.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК