България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тази седмица най-много ви развълнуваха казусът с Митрофанова и взривът на Кримския мост

"Насади се излишно политическо напрежение и продължават следизборните страсти", каза главният редактор на dnes.bg Александър Попов

14.10.2022 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

В края на седмицата традиционно направихме преглед на основните теми, които са вълнували зрителите и читателите през изминалите дни. Изпращаме доста пъстра и динамична седмица. 

Главният редактор на dnes.bg Александър Попов отличи новината покрай Елеонора Митрофанова и присъствието ѝ на откриването на парламента идната сряда.

"Това предизвика доста сериозен интерес сред нашите читатели. Имаше доста полярни мнения. Партиите стигнаха до консенсус, че няма да ѝ отправят покана, както и на посланика на Беларус. Насади се излишно политическо напрежение и продължават следизборните страсти. От "Възраждане" вече заявиха, че няма да присъстват, ако Зеленски говори", коментира той в студиото на "България сутрин".

"От Десислава Атанасова от ГЕРБ чухме, че се заражда евроатлантическа коалиция. Дали пък не става въпрос за следващо ниво разговори за съставяне на кабинет? От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече заявиха, че няма как да няма еднакви позиции по определени теми, но не се дава индикация за подкрепа на кабинет", каза още Попов за Bulgaria ON AIR.

Пряката намеса на България във взрива на камиона на Кримския мост превърна темата в една от най-четените и дискутираните тази седмица.

"Не мога да преценя дали управляващите трябваше по-бързо да проверят и отрекат наше участие. Коментарите бяха, че за пореден път сякаш управляващите се крият и не могат да вземат бързи решения. Не могат категорично да заемат позиция - това бяха основните обвинения. Четоха се повече анализите как биха реагирали НАТО и ЕС при евентуално използване на ядрено оръжие от Путин", добави главният редактор на dnes.bg.

По думите му турският президент Реджеп Ердоган се води единствен медиатор между ЕС и Русия в момента. 

"Путин говореше за газов хъб в Турция, чрез който да подава газ в Европа. Докато Европа опитва да се освободи от руския газ, Путин живее с мисълта, че ще снабдява Европа с по-евтин руски газ. Ердоган заговори, че всичко трябва да приключи с мир", посочи още Попов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК