България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов закон в ЕС ще защитава от кибератаки телефоните ни и уредите вкъщи

"Манипулацията на изборите би могла да стане някъде другаде, но не и в машината", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев

21.09.2022 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

Всеки един уред у дома е потенциална червена лампа за кибератаки. С нов законопроект ЕК иска да повиши сигурността при продуктите още преди те да достигнат до пазара. 

"Европа показва, че е лидер в борбата срещу киберзаплахите. Европа затваря една от празнотите, която не беше регулирана. През 2018 г. приеха GDPR, който регламентира задължения на самите компании, които обработват лична информация, да повишат своята киберустойчивост. Това даде резултат и огромен тласък в защита на киберпространството", коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев в "България сутрин".

Той добави, че през 2019 г. ЕС прие Закона за киберсигурност, който вмени отговорности на Европейската агенция за борба с киберпрестъпността да контролира своите клонове в отделните държави членки и да се повишава киберсигурността сред държавните организации. 

"Незащитени останаха продуктите - хардуер и софтуер. ЕК направи проучване за миналата година - цената на киберпробивите вследствие на пробойни на продукти възлизат на 5,5 трлн. евро. Това ще бъде първият закон, който се опитва да регламентира и регулира киберсигурността в умните устройства. Ще имат защита, която ще дава възможност производителят да може да тества дистанционно сигурността им. Това ще става посредством инсталиран код", каза още Тулев пред Bulgaria ON AIR.

В законопроектa е предвидено глобите да възлизат на 2,5% от общата печалба на компанията за текущата година, или на до 15 млн. евро. Има и по-малки санкции, когато се докаже, че производителят е направил всичко възможно, стана ясно от думите на госта.

МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

"Пробойната при машинното гласуване може да се случи в самата машина, това няма да се случи. За да промени някой вота, той трябва да промени софтуера на машината, отваряйки USB порта и да постави флаш памет. Хеш кодът смята непроменяемостта на софтуера от момента, в който е бил разработен, тестван и сертифициран, до неговото наливане в машината. Манипулацията би могла да стане някъде другаде, но не и в машината", заяви Тулев. 

"За да можеш да гласуваш онлайн, ти трябва да имаш електронен подпис, което означава подмяна на личните карти на всички български граждани. Не е невъзможно, но процесът е много дълъг", отбеляза за финал експертът по киберсигурност.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК