България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Зам.-министър: Следете за хеш кода при гласуване, има хакерски атаки от различни държави

Машинното гласуване е доста ефективно и не е сложно, заяви Благовест Кирилов

20.09.2022 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

На много места в страната се провежда пробно гласуване с машините за вота на 2 октомври. Министърът на електронното управление Георги Тодоров обеща гласуването да става само за 90 секунди. 

Зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов посочи, че може да се гласува дори по-бързо и обяви в студиото на "България сутрин", че от снощи са генерирани ключовете за заключване на софтуера. Той изтъкна важността на серийния номер на версията на софтуера.

"Всеки избирател може да провери дали машината има хеш код, него го има и на разписката. В случай, че няма този хеш код, е редно веднага да сигнализира към ЦИК. Моят апел е да сигнализират в секционната избирателна комисия. Всяка СИК разполага с хеша на машината и може да се сравни", обясни Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има поне 200 стъпки преди и след генерирането на хеш кода, за да бъде гарантирано, че няма как външно влияние да се приложи върху машината. Както и да се гарантира, че няма скрити функции в софтуера.

Преди дни председателят на Института по метрология Снежана Спасова беше уволнена от своя пост.

"В процеса на удостоверяване не сме имали проблеми. Уволнението няма общо с удостоверяването, причините са различни. Продължаваме да работим с Института по метрология за удостоверяване на машините", коментира Кирилов.

Гостът посочи, че жандармерия охранява склада, в който в момента се съхраняват машините за гласуване, а сигурността им е гарантирана. Търсят се варианти машините да се прехвърлят в държавен склад. Контролът за допуск е много строг, увери Кирилов.

"Имаме ангажимент към удостоверяване на машините и към киберсигурността. Работи се активно в партньорство с МВР по превенция срещу киберпрестъпленията. Има сигнали за хакерски атаки от различни държави. В контакт сме с колегите от службите. Целим пълна прозрачност и да избегнем фалшивите новини", каза още зам.-министърът на електронното управление.

Кирилов съобщи, че дистанционното електронно гласуване е във фаза пилотен проект. Идеята е да се видят позитивите и рисковете от такъв вид гласуване. Използването му у нас няма да стане в обозримо бъдеще, смята Благовест Кирилов. Той очаква дистанционното електронно гласуване да бъде използвано най-рано след година.

"Няма индикатори, че машинното гласуване затруднява обществото. Не е сложно, просто трябва да свикнем с него. Доста ефективно е като решение. Има възможност за уголемяване на шрифта и смяна на контраста, така че да бъдат по-видими бюлетините. За първи път целият процес има такава прозрачност", подчерта Кирилов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
реалист
преди 2 месеца
Защо тогава развитие демократични държавиотхвърлиха машинното гласуване, а ние се наредихме до Венецуела и Индия??? ? Сигнализирай за неуместен коментар