Всичко, което трябва да знаем за машинното и хартиеното гласуване на изборите

"До 17 септември избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявления", каза Цветозар Томов

12.09.2022 | 09:43 Редактор: Ваня Кузманова

Говорителят и зам.-председател на ЦИК Цветозар Томов направи симулация на гласуване с машина и обясни как се случва целият процес.

"Първото нещо, което трябва да направим, когато искаме да гласуваме, е член на ЦИК да ни даде смарткарта, с която може да бъде активирано устройството за гласуване. След като избирателят гласува, то следващият избирател трябва да получи някоя от другите карти, които са на разположение. Те са общо три. Това е с цел да се избегнат злоупотреби", заяви говорителят и зам.-председател на ЦИК  Цветозар Томов в студиото на "България сутрин". 

След като избирателят е получил смарткартата, трябва да я постави в слота за четене на устройството. 

"Картата не бива да влиза докрай. Вляво имаме екран, в който са квадратчетата с номерата на политическите партии, както и надписите с имената. Отдясно имаме кръгчета с трицифрени номера, където избирателят може да избере преференция. Извън страната няма преференции. След това имаме две възможности - преглед или преминаване на следваща страница. След като вече сме се уверили, че по този начин искаме да гласуваме, се натиска "гласуване" и излиза разписка, която трябва да сгънем, за да не се вижда", обясни Томов пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на ЦИК посочи, че ако има проблем с устройството, член на ЦИК трябва да извика техническо лице, което отговаря за машината

"Обслужването на машините в изборния ден се извършва от повече от 2000 техници. За всяка секция има отговорен техник, включително и за секциите извън страната, в които има машини. Това е ангажимент на "Сиела Норма", която сключи договор с ЦИК за поемането на основните логистични функции за организация на машинното гласуване. Ние имаме ангажимент да контролираме процеса и да следим той да бъде в съответствие с решенията на ЦИК. До 17 септември избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявления", каза Цветозар Томов.

И добави, че в секциите, където има по-малко от 300 избиратели, ще гласуваме с хартиена бюлетина. 

По думите, при организацията на избори винаги трябва да работиш така, да можеш да забележиш навреме подводните камъни. Томов допълни, че засега подготовката на изборите върви нормално, даже се движат ден-два напред. Има и подадени сравнително малко жалби. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК