България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В София представят изложба на съвременни словашки художници

Радостина Доганова и Мартина Рьотлингова уточниха, че темите рефлектират с вижданията и мислите на авторите

19.09.2022 | 09:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Галерия "Контраст", ул. "Цар Самуил" 49, София - 7 художници, 7 гледни точки в съвременното словашко изкуство ни очакват на изложба в София. Тя представя различни артистични подходи в областта на рисунката, графиката, живописта и обекта. Творбите са свързани с темата за съвременната биполярност на обществото, родовата идентичност през погледа на попкултурата, спомени и емоции в постсоциалистическа градска среда.

"Днес в София в галерия "Контраст" ще открием изложба и имаме удоволствието да представим млади словашки художници. Избора направихме още преди година, това е един доста дълго подготвян проект и нашата цел беше да представим различни стилови подходи, техники от различни области на изобразителното изкуство на млади автори. Това събитие е част от голяма програма на Външното министерство на Словашката република и на словашката култура в България", каза художникът Радостина Доганова в студиото на "България сутрин".

Художникът Мартина Рьотлингова посочи, че темите в изложбата са съвременни и рефлектират различните виждания и мисли на отделните автори, като например гледната точка за красотата на жената в съвременната култура, социалните мрежи и тяхното влияние върху живота, стрийтарт и графити.

"Всички тези художници са като възраст много близко до себе си и това е един приятелски кръг, между тях преминава размяна на опит и теми. И това е първият официален проект, където се представят заедно", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Радостина Доганова уточни, че много от работите са подготвени преди изложбата. А технически е трудно да се направи изложба в друга държава.

"7 художници, всеки с различно виждане за съвремието, живопис, рисунка, графика и арт обект. Опитахме се точно това, което е в момента тренд в словашкото изкуство, да го вземем от различни области и да го покажем на българския зрител", отговори Мартина на въпроса какво ще видим тази вечер на изложбата.

За художниците това е първото им идване в България и много им харесват уличният живот и храната в София.

"Искам да направим разговор, диалог с публиката за проблемите, които вълнуват младите хора. Това е изложба, направена с много любов и желание, много позитивен заряд има в нея. Аз самата съм очарована от силата, енергията, с която тези млади хора вървят напред и правят изкуство", заключи Мартина.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК