България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: Таван на вноса на руския газ няма да реши енергийната криза

Ще се постигне решение за отделяне на цената на газа при формиране на цената на електроенергията, смята Цветелина Пенкова

09.09.2022 | 08:16 Редактор: Тодор Петров

Днес предстои среща на министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз, на която ще се разгледат мерки за справяне с високите цени на електроенергията и газа като определящ цената на електроенергията.

"Ще се постигне решение за отделяне на цената на газа при формиране на цената на електроенергията. Дискутира се таван на цените на електроенергията. Това би спомогнало да се справим с кризата, но това е мярка, която може да се случи само в ясно определена времева рамка. В България мораториумът беше приложен за 3 месеца, Испания и Португалия поискаха разрешение от ЕК да направят нещо подобно в рамките на 12 месеца. Очаквам срокът в ЕС да бъде между 3 и 6 месеца", заяви евродепутатът Цветелина Пенкова в "България сутрин". 

Според нея мораториумът у нас е имал положителен ефект върху домакинствата. В случая ще се необходими компенсации, за да функционира нормално индустрията в Европа.

"Очаквам да се обсъжда възможността за допълнителен данък върху свръхпечалбите на електроразпределителните дружества, което би дало допълнителни средства да се справим с тези проблеми", посочи още Пенкова пред Bulgaria ON AIR

От думите ѝ стана ясно, че се дискутира и таван на газа, който се внася от Русия, но доста държави имат възражения и по-скоро няма да се стигне до консенсус по този въпрос.

"Когато ограничаваме цените на вноса на ресурс като природния газ, това може да доведе до сериозни изкривявания на пазара. Таван на вноса не би бил решение на енергийната криза", изтъкна Пенкова.

Тя смята, че е възможно да се вземе общоевропейско решение за доставките на природен газ, въпреки че за някои държави това би било неприемливо. Пример за такава държава е Германия.

Евродепутатът не очаква да се стигне до политически сътресения след кончината на Кралица Елизабет II.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК