Какво се случва със сметките за електроенергия в Европа?

Унгария има най-ниските цени на газ за домакинствата

07.09.2022 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Какво се случва със сметките за електроенергия в Европа?

Европа изживява енергийна криза на целия континент, причинена от по-слабите потоци на петрол и газ от Русия, но прякото влияние за домакинствата се различава сериозно в зависимост от енергийния микс на страната, посочва Financial Times, цитирайки нидерландската консултантска компания Energy Prices.

Цената на електроенергията за средното домакинство във Великобритания е поне с 30% по-висока от тази в много европейски страни, а по-голямата зависимост на страната от природен газ за генериране на енергия удря потребителите сериозно.

Великобритания генерира около 40% от електричеството си от изгарянето на природен газ, след като се придвижи по-бързо от други страни, за да намали зависимостта си от въглища.

Страни като Франция ограничиха ръста, с който цените на тока могат да се вдигат. Европейският съюз предложи таван на цените на руския газ и данък върху енергийните компании, за да защити домакинствата и бизнесите, а много европейски държави обявиха собствени мерки.

Унгария има най-ниските цени на газ за домакинствата, и то с голям марж. Въпреки критиките от други страни членки за отношенията му с Москва, премиерът Виктор Орбан договори няколко сделки с Русия, за да си гарантира евтини доставки на газ.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК