Енергийна криза до 2025 г.? Европа я очакват по-празни газохранилища следващата зима

Загубата на руските доставки на природен газ ще доведе до по-бързо изчерпване на запасите

08.09.2022 | 21:58 Редактор: Ирена Бакърджиева
Енергийна криза до 2025 г.? Европа я очакват по-празни газохранилища следващата зима

Докато европейските политици се фокусират върху оцеляването на региона тази зима, следващата година може да бъде дори по-лоша, пишат Ванеса Дазем и Елена Мазньова за Bloomberg.

Загубата на руските доставки на природен газ ще доведе до по-бързо изчерпване на запасите, когато температурите паднат през следващите месеци и ще направи процеса на подготовка за следващите отоплителни сезони още по-труден. Тъй като няма бързо решение, напрежението се очаква да продължи поне до 2025 г., според енергийни експерти.

"Европа може да има още по-голям проблем през следващата зима", каза Ник Ден Холандер, главен търговски директор на германския енергиен гигант Uniper SE, в интервю по време на конференцията Gastech в Милано тази седмица. "Възможно е страните да не могат да запълнят газохранилищата през следващото лято толкова, както успяхме да направим тази година."

Европа е обхваната от най-тежката си енергийна криза от 50 години, тъй като Русия намалява доставките в отговор на санкциите, наложени заради нейната инвазия в Украйна. С нарастването на цените, липсата на газ засили кризата с разходите за живот и тласна икономиките към ръба на рецесията.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК