България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

България ще има трети астронавт до 10 г., човечеството ще се установи трайно на Луната

"Трябва да се научим да живеем в Космоса", смята астрофизикът Тихомир Димитров

30.08.2022 | 08:01 Редактор: Петя Кръстева

НАСА отложи с най-малко четири дни изстрелването на своята ракета с капсула от следващо поколение за дебютен тестов полет около Луната. Американската космическа агенция констатира пукнатина в междинния резервоар и откри проблем в един от основните двигатели на гигантската ракета. 

"Подобни неща се случват често преди изстрелване. 4 дни закъснение са нищо, важното е ракетата да бъде изстреляна безопасно", заяви астрофизикът Тихомир Димитров в ефира на "България сутрин".

Сред  особеностите при подобен полет са под какво налягане са резервоарите на ракетата, какво е налягането в горивната камера на двигателите, в изправност ли са те, структурата на ракетата и температурата на горивата.

"Тази ракета се задвижва от течни водород и кислород. За да бъдат поддържани в течно състояние, им трябва много ниски температури - под 100 градуса", поясни той.

Според Димитров мисията на НАСА - "Артемида", цели човечеството да се върнe на Луната, но не само да я посети, а да остане за по-дълго. Планирано е до 2024 г. астронавти отново да кацнат на Луната.

"Там може да бъде установено трайно човешко присъствие. Вече има избрани места, където това може да се случи. Изготвен е и план за създаването на лунна станция, която да се върти около Луната, а космически кораб ще превозва астронавти от повърхността на Луната до тази станция", коментира той.

Астрофизикът подчерта, че "на тази първа мисия е опасно да има екипаж", тъй като всичко трябва да бъде тествано предварително. Манекените, които ще бъдат в капсулата при излитане, имат прикрепени сензори към телата си, за да бъде установена степента на натоварване върху хората. 

"Убеден съм, че България може да има трети астронавт в следващите 10 години", категоричен бе Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Астрофизикът обобщи, че през последните 20 години на XX век е липсвала "структурирана програма на НАСА, която да поведе отново човечеството по пътя към Луната и към Марс".

"Марс е крайната дестинация, която искаме да посетим, а Луната е междинна спирка. Това наистина е една "златна ера" на космическите изследвания и постоянното присъствие на човек в Космоса. Бъдещето на човечеството е сред звездите, трябва да се научим да живеем в Космоса", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК