Отново хора на Луната: НАСА стартира историческата си мисия

Очаква се първата жена и първият цветнокож човек да стигнат до Луната след 3 години

29.08.2022 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

Точно в 15:33 ч. трябва да стартира космическата мисия "Артемида 1", която ще поднови американската програма за изследване на Луната. След 50-годишно прекъсване има шанс човешки крак да стъпи отново на Луната.

Светът отброява минутите до излитането ракетата Space Launch System. Тя трябва да изпрати безпилотната капсула Orion в лунна орбита. А това е и първият пробен полет на най-новата ракета на НАСА. В капсулата няма да има астронавти, а манекени със скафандри от ново поколение. Ще бъде анализирано и как реагират на радиацията.

Времето във Флорида, откъдето ще бъде изстреляна SLS, е много динамично по това време на годината, с чести бури. Ако завали, изстрелване няма да има. А събитието ще привлече поне 200 000 души по плажовете на Флорида. Все пак, ако ракетата не бъде изстреляна сега, има още две възможности.

Следващата мисия с екипаж от астронавти, наречена "Артемида 2", е насрочена за 2024 година. А целта на НАСА е да върне астронавтите на Луната с третия полет през 2025 г. 

"Всичко, което правим с този полет Artemis I, ние го гледаме през призмата на това какво можем да предвидим и всичко, което ще намали риска за мисията с екипаж Artemis II", посочи астронавтът на НАСА Ранди Бресник. 

SLS е най-мощното превозно средство, разработвано някога от НАСА. Очаква се първата жена и първият цветнокож човек да стигнат до Луната след три години. Мисията на Луната ще постави основите за полети до Марс през 2040 г. А лунната повърхност е само началото. 

Ако всичко е наред и ракетата бъде изстреляна, капсулата ще обиколи Луната за шест седмици, преди да се върне на Земята, за да се приводни в Тихия океан.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК