Луната под обсада? Китай отхвърли твърденията на НАСА, че ще я превземе

От НАСА обвиняват азиатската страна, че провежда военна космическа програма

05.07.2022 | 23:01 Редактор: Петя Кръстева
Луната под обсада? Китай отхвърли твърденията на НАСА, че ще я превземе

Китай определи предупреждението на НАСА, че може да "превземе" Луната като част от военна програма, за клевета, предаде Ройтерс.

Властите в Пекин заявиха, че винаги са призовавали за изграждане на общност от нации в Космоса. Китай ускори изпълнението на космическата си програма през последното десетилетие като фокусът е върху изследването на Луната.

Азиатската страна направи първото си кацане на Луната без екипаж през 2013 г. и очаква да изстреля достатъчно мощни ракети, за да изпрати астронавти на Луната към края на това десетилетие.

"Ние трябва да сме много загрижени, че Китай кацна на Луната", коментира ръководителят на НАСА Бил Нелсън в интервю за германския вестник "Билд", предаде БТА. Според него китайската космическа програма е военна и страната е откраднала идеи и технологии. 

"Не за първи път ръководителят на НАСА пренебрегва факти и говори безотговорно за Китай", заяви по повод изказването му Чжао Ляцзян, говорител на Министерството на външните работи. 

"Американската страна непрекъснато създава клеветническа кампания срещу нормалните и разумни усилия на Китай в Космоса, а Китай твърдо се противопоставя на подобни безотговорни забележки. Азиатската държава винаги е насърчавала изграждането на споделено бъдеще за човечеството в космоса и се е противопоставяла на всяка надпревара във въоръжаването в Космоса", категоричен бе той.

В рамките на програмата си "Артемис" ("Артемида") НАСА планира да изпрати мисия с екипаж в орбита около Луната през 2024 г. и да извърши кацане с екипаж до 2025 г., припомня Ройтерс. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК