България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шестица от тотото е появата на учител по информатика, липсват също по БЕЛ и математика

Диян Стаматов: Учебното съдържание трябва да се осъвремени и олекоти

25.08.2022 | 08:16 Редактор: Тодор Петров

На прага на учебната година все повече училища изпитват затруднения в намирането на учителите по български език, математика и информатика, алармират директори. И това при условие, че стартовата заплата за преподавател е 1500 лв. 

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов каза, че е най-трудно да се намерят учители по информатика, защото стартовата заплата в IT сектора е 2-3 пъти по-висока от учителската.

"Учителите по информатика са най-търсени. Невероятен късмет е да се попадне на един кандидат, а на шестица от тотото се равнява да се намери много добър кандидат. След като няма кой да подготвя учениците по информатика, след 2-3 години при тях ще дойде същият проблем. Подкрепа от IT сектора е много добра възможност. Трябва да има гъвкавост на нормативната база за назначаване на учители по дефицитни специалности", коментира той в "България сутрин".

По думите му в София се въртят около 20 кандидати за всички позиции по български език и математика в 200 училища. Според Стаматов много учители са се пенсионирали, а на много места допълнителните часове по БЕЛ и математика са довели до недостиг на преподаватели.

"Ако не се разработи национална програма, която би подкрепила студентите, желаещи да учат БЕЛ и математика, този казус ще стане национален проблем. В подобна ситуация бяхме преди години по почти всички предмети. В момента дефицитът е леко наваксан. Стартовата заплата даде своето добро отражение", подчерта училищният директор пред Bulgaria ON AIR.

С новата наредба учениците в 5, 6 и 7 клас с още един допълнителен час на ден ще се прибират по-късно и натовареността им ще стане още по-голяма. Проблеми в учебното съдържание няма да има, стана ясно още от думите му.

"Дребни опити за промени като броя и продължителността на часовете са единствената реформа, която беше направена през последните 12 месеца. Тя няма да се отрази върху по-доброто учене. Учебното съдържание трябва да се осъвремени и олекоти. Трябва да се остави повече време за преговор и решаване на различни казуси", категоричен е Стаматов.

Той е на мнение, че трябва да има промяна в начина, по който се избират училищните директори, а предложението му е в процеса да влязат учителите и родителите. 

"Ако те избират, това би елиминирало елемента, че назначеният директор е наш човек", отбеляза Стаматов.

Директорът няма притеснение по отношение на евентуална Ковид вълна с началото на учебната година. Притесненията му са свързани с отопляването на училищата, с доставките на газ и цената на тока.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
гном
преди 1 година
ами нещо за реформа вобразованието да сте чували -освен заплати трябв аи работа -паралелки по 12 деца ,лоши програми ,неграмотни деца и т.н Сигнализирай за неуместен коментар