България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Младите различават истина и манипулация, трябва да редуват онлайн с офлайн

"Не може да използваш само устройството, за да се информираш какво става по света", заяви Огнян Бояджиев

18.08.2022 | 08:21 Редактор: Ваня Кузманова

Какво влияние оказват фалшивите новини и дезинформацията в медиите върху подрастващите? 

"С младите хора си говорим за разликата между факт и мнение, за видовете факти - част от тях са безспорни, други все още се доказват. Говорим си за това какво означава аргументирано мнение и това какво означава просто мнение, което не е базирано върху никакво мнение. Най-интересното е, че когато се събрахме с младите хора, показахме как се прави монтаж и репортаж. От техническа гледна точка те възприемат много бързо, но също те имат чувство и усет за нюанса. Младите хора са по-честни, имат усещане за истина и манипулация", заяви журналистът Огнян Бояджиев от фондация "Европейски институт" в студиото на "България сутрин"

По думите му в училище е добре да се изучават дискусията и дебата, техниката на реториката, културата на изслушването. 

"Насоката, за да разграничат фалшивите новини, е да се редува онлайн с офлайн. Не може да използваш само устройството, за да се информираш какво става по света", допълни журналистът. 

Той посочи пред Bulgaria ON AIR, че социалните мрежи дават повече острота на това, което говорим, пишем и мислим. 

"Това, което интересува младите хора днес е спортът, модата, музиката, концертите. Гражданското образование ги учи постепенно какво прави правителството, президентът. И те ще се разберат, че работи добре и няма нужда да се променя кардинално на всеки четири години", заключи Огнян Бояджиев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК