България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стотици са вече записаните украински деца в детски и училища у нас, учат и български

"Някои очакват да се завърнат съвсем скоро в родината си", каза Мария Янкова от УНИЦЕФ

18.08.2022 | 08:31 Редактор: Искра Ангелова

Кампания за записване на украински деца в български училища вече стартира у нас. Тя се осъществява със съдействието на Детския фонд на Обединените нации - УНИЦЕФ. Тя има за цел да даде насоки на украинските родители и техните деца как да получат знания в българската образователна система.

"В България има близо 40 000 деца, като от началото на кризата досега малко над 500 са записани в български детски градини и училища. Част от причините са свързани с това, че голяма част от тях са с очакването, че съвсем скоро ще се завърнат в родината си. За съжаление, знаем, че в областите, които са сринати, това няма как да се случи. Критично важно е да им напомним, да ги информираме за това, че за децата, които в момента имат остра нужда от някаква нормална реализация в живота, да са сред връстници", каза програмният директор "Образование" УНИЦЕФ в България Мария Янкова в студиото на "България сутрин". 

По думите ѝ до края на миналата учебна година не е имало яснота как ще завършат украинските деца.

"В крайна сметка всички получиха диплома от Министерството на образованието в Украйна. Получиха се административни проблеми с децата, които вече бяха записани в нашите система, а отделно са продължавали да се обучават онлайн в украинската система. Но вече имаме яснота - Министерството на образованието в Украйна събира данни за това колко от децата ще продължат онлайн, ние имаме някаква картина каква част от областите там имат възможност да продължат онлайн обученията", допълни Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нашата образователна система е готова да предостави и психолог за децата.

"Майка ми разказа преди няколко дни за начина, по който се случва онлайн обучението. Тя сподели, че по време на него се чуват изстрели, бомби. Това не може да продължава по този начин. Оказа се, че има и разлика в имунизационните календари на децата - нещо, което постепенно се изчиства като стъпки. На нашия сайт сме качили много подробна информация на украински език", поясни Мария Янкова.

Тя сподели, че въпреки че украинският е близък до българския език, една от пречките е именно езиковата бариера.

"От УНИЦЕФ подкрепяме интензивни курсове за деца по български език. В момента по Черноморието провеждаме част от тези курсове, така че децата да могат да имат подготовка", добави Янкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК