fallback

Коментар: Машините за гласуване са сигурни, но ЦИК дължи по-голяма прозрачност

Веселин Тодоров от "Сиела Норма" и IT експертът Атанас Шарков посочиха плюсовете на машинното гласуване

15.08.2022 | 08:21 Автор: Тодор Петров

Продължава регистрацията в ЦИК на политическите формации, които ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Вотът и този път ще се провежда основно чрез машини за гласуване в секциите с над 300 избиратели. 

"12 837 машини трябва да има в склада. Те са на сигурно място - много добър склад с много добра поддръжка. Има много добро видеонаблюдение, собствена охрана и охрана от жандармерията. При сегашния Изборен кодекс машините стигат, но той е написан според това колко машини има. Би било добре да се закупят още 2000 машини и да се премине към машинно гласуване във всички секции. Машинното гласуване е много по-сигурно и бързо за гражданите", коментира изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в "България сутрин".

Той посочи, че са задължени да ремонтират машините с посочени от ЦИК проблеми. Машините са проверени от експерти на ЦИК, а днес от "Сиела Норма" започват с профилактиката. Около 600 са проблемните машини, най-честият проблем е в принтерите. Най-вероятно ще бъдат сменени. 

ЦИК действа много рационално засега. Има и машини за цялостна подмяна. Хубаво е да имаме една седмица за параметризация, за да не сме в истерия. На 15 септември най-късно трябва да са ни подадени всички данни за въвеждане на бюлетините", каза още Тодоров.

IT експертът Атанас Шарков съобщи, че профилактика на устройствата не е правена след последните избори. По думите му все още у нас няма добра практика с ясни стандарти и процеси, които да са публични, за да се увери обществото в сигурността на процеса. 

"Има недоразумение, че има опасност за машините в склада. При всеки избор паметта се изтрива напълно и софтуерът се подновява. Машините са много сигурни и надеждни, проблемите са в процеса на подготовка. ЦИК е длъжник на обществото, тъй като тези процеси са затворени между ЦИК и фирмата изпълнител", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Шарков добави, че става въпрос за армия от машини, за която трябва армия от специалисти, за да бъде тя подготвена. В същото време е ограничен броят на лицата, които могат да се включат в подготовката на машините.

"Има критичен срок в следващата седмица, седмица и половина, ЦИК да възложи подготовката на машините. Трябва да бъде извършено сериозно обучение на повече хора, а за това ще са необходими много машини", подчерта IT експертът.

"Надеждността се базира на това да бъдат изпълнени всички стъпки в разумни срокове, за да могат машините да си свършат работата в избрания момент. Доверието възниква в прозрачността. В момента всичко с машините се затваря в процесите на една фирма. В IT света имаме добри практики, които са публични стандарти, те трябва да се изпълняват", смята Шарков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback