fallback

Експерт: Шофьорът на автобуса е направил всичко възможно, пътят се слави с неравности

"Трябва изцяло нова философия на Закона за движение по пътищата", смята Йонко Иванов

15.08.2022 | 08:02 Автор: Петя Кръстева

Тежка катастрофа на автобус със сръбска регистрация стана около 20:10 часа в неделя на автомагистрала "Тракия". Превозното средство се преобърна в канавката. Ранени са десетки деца, а четирима възрастни бяха откарани и прегледани в лечебни заведения в Стара Загора. Причините за инцидента тепърва ще се изясняват от Националното следствие.

Изказванията на експертите по пътна безопасност са смехотворни. През юни, юли, август и септември тъмната част на деня включва 21 часа и 6 часа сутринта, заяви председателят на Съюза на преподавателите и центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов в ефира на "България сутрин".

"Гражданското смрачаване включва още половин час след тъмната част на денонощието - тогава, когато може да се работи без осветление", поясни той.

Иванов коментира, че през август броят на хората, попаднали в пътни произшествия, е между 15 и 45 души. Според него случаите до момента не надвишават досегашната статистика.

"Имаме загуба на управлението на автобуса. Това са механичните закони, при които имаме два варианта - загуба на контрол заради неравности по платното или отвличане на вниманието на водача", обясни Иванов. От думите му стана ясно още, че шофьорът е направил всичко възможно да "задържи в траекторията изнасянето на автобуса извън платното, за да може да го плъзне и предотврати по-тежки последствия".

Иванов е категоричен, че загубата на контрол над автомобила може да се случи, когато има тежки метеорологични условия и намален коефициент на сцепление. 

"Този път се слави с неравностите си, при тях водачът лесно може да загуби управление, ако имаме намалено сцепление между пътя и гумите на автомобила. В случая нямаме такива симптоми, защото дъждът не е бил толкова силен", каза Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Виновно е едно единствено нещо - че няма политическа воля всички събирани такси и глоби да отиват във фонд Пътна безопасност. От Бургас до Стара Загора инфраструктурата на пътя е ужасна, което принуждава водачите да се движат в изпреварващата лента", констатира той.

Председателят на Съюза на преподавателите и центровете по авто-мото подготовка смята, че на загубата на контрол над автомобила се дължат около 26% от пътните произшествия.

"Трябва изцяло нова философия на Закона за движение по пътищата - младите хора трябва да започнат да се обучават в училище, а опитът им да бъде предаден на родителите им, които са забравили правилата за движение по пътищата", обобщи Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback