fallback

Доц. Цветков: Забавихме се с придобиването на нови самолети, ясно е, че Русия няма да спечели

"Преди 2 седмици през България премина колона с македонски танкове в посока Украйна", каза той

11.08.2022 | 09:43 Автор: Искра Ангелова

България е поставена пред риска до няколко години да не може да охранява сама небето си. Това коментира преди ден служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Изтребителната авиация е в изключително тежко положение, посочи той, а на този фон страната ни е загубила 10 млн. долара от лихви за покупката на първите осем F-16, сочат данни на Министерството на отбраната. 

"Този риск стои от 2014-2016 година насам, защото се случиха 2 неща - България се забави супер много с придобиването на нови, модерни самолети, а от друга страна не беше направено нищо за прекъсване на пълната ни зависимост за поддържка от Русия и Беларус. Това беше много сериозен риск, който не беше отчетен. И той стана ясен с началото на тази втора война в Украйна", каза преподавателят по Национална сигурност доц. Георги Цветков в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че всъщност инвазията започна още през 2014 година.

"В момента няма устойчив вариант за поддръжка на МиГ-29. Спешните мерки, които вероятно служебното правителство ще се опита да предприеме, са несигурни. Ние може да се опитаме да получим помощ от Полша, дори от Украйна, но това са несигурни варианти", допълни доц. Цветков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му следващият вариант е да се вземат изтребителите F-16, но на лизинг.

"Подобен вариант беше предприет преди години от Румъния, която започна да придобива употребявани F-16, с перспектива към F-35. Но тук опциите също са ограничени, защото няма големи количества от самолети в състояние, в което ние искаме да бъдат. Споделяни са идеи да придобием изцяло нови самолети, които да не са F-16, но ще има огромен проблем с поддръжката", коментира преподавателят по Национална сигурност.

Той е категоричен, че на 1 ноември изтича срокът за конкретната оферта и конкретната цена, дадена от САЩ.

"Това не означава, че след 1 година не може да имаме ново запитване, което ще е с нови условия. Става въпрос за самолети, които ще бъдат произведени след 2026 година и от нас не се иска да бъдат правени значителни разходи. Ако в условията на една война, която е до нашите граници, ние не осъзнаваме нуждата от заделянето на тези средства, не знам какво по-лошо трябва да стане, за да усетим, че е необходимо", добави доц. Георги Цветков.

Той сподели, че преди 2 седмици през България е минала колона с македонски танкове в посока Украйна.

"До момента, доколкото е известно, България не е извършвала износ или даряване на въоръжени техники и боеприпаси. В условията на един такъв конфликт вътрешната политика е последното, което трябва да ни тревожи. Много отдавна е ясно, че това ще е продължителен конфликт и че след него ще се определи кой къде е на картата. Важно е нашата страна да не изглежда колеблива. Този конфликт няма как да завърши с успех за Русия", подчерта добави доц. Цветков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback