България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Витанов: Излизаме от пика на Ковид вълната, ваксинацията ни е ниска

"Хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се", призова математикът от БАН

09.08.2022 | 08:12 Редактор: Тодор Петров

Ковид-19 се вихри в разгара на лятото. Почти ежедневно отчитаме брой на заболелите в диапазона между 1500 и над 2500 души, а експерти упорито говорят за пик на скритата заболеваемост. 

"Тренда на заболеваемостта го пречупихме. Очаква се тази седмица да започне да намалява броят на хората с Ковид-19 в болница. Следващата седмица ще спадне и смъртността.  Излизаме от пика, това е хубавата новина", коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Той добави, че Силистра и София-град са областите в жълтата зона, като в столицата спадът е добър и се очаква тази седмица да излезе от жълтата зона. 

"Мерките вероятно няма да бъдат продължени, докато Силистра ще почака още. Във Варна също на 18 август е малка вероятността мерките да бъдат продължени. Трябва да се наблюдават Кюстендил и Бургас", каза още математикът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ваксинацията у нас е ниска, но пък имаме добро математическо моделиране. А мерките се налагат на основата на моделиране, колкото да не се допусне дифузно разпространение на вируса. 

"Когато това се постигне, мерките се махат. Те са минимални и се налагат за кратко време", отбеляза проф. Витанов, според когото общата заболеваемост в страната е ниска, дори към нея да се добави и скритата такава.

"Умножавате по 4,5 и получавате около 7 хил. заразени дневно, което е нищо. Заетостта на леглата е много ниска", смята проф. Витанов.

Гостът посочи, че през зимата може броят на заетите легла да се увеличи, но допусна, че смъртността няма да бъде висока, както беше при някои от предишните вълни.

"Българското население не е ваксинирано. Уважаеми хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се. Ваксиниран човек по-трудно се заразява и по-леко го кара като се разболее. Глупости са това, че ваксините имат отрицателни ефекти - чакам да ми поникнат рога и копита", подчерта математикът от БАН.

Според проф. Витанов народът се е научил, че при нас Ковид вълните са много по-слаби от тези Западна Европа. 

"Плановете са разработени така, че онлайн обучението да се използва само в краен случай. Онлайн обучението отива на заден план като мярка", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК