България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик прогнозира валежи след жегите и продължителен сух период с над 40 градуса

"Събота и неделя в западните райони ще има валежи", посочи Петър Янков

28.07.2022 | 08:19 Редактор: Ваня Кузманова

Какво време да очакваме след жегите?

"Характерното за днешната синоптична обстановка е, че следобед в Западна България отново ще се възобновят валежите. Източните райони няма да бъдат досегаеми. Там времето ще се задържи с много слънце и температури от порядъка на 28-30 градуса. В западните райони температурите ще са от 28 до 32 градуса. Следобед има вероятност за силни гръмотевични бури в северозападните части от страната", посочи синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин"

По думите му в събота отново ще превалява главно в западните райони. 

"В неделя - в южните и югоизточните части на страната. Гръмотевична дейност се очаква в Южна България и планинските райони. Валежите ще бъдат сравнително слаби", допълни синоптикът.

Янков каза още, че при нас температурите ще бъдат сравнително нормални, между 30-35 градуса. 

"Събота и неделя в западните райони ще има валежи. Следващата седмица ще започне с повишение на температурите и валежи на 4 и 5 август - в края на седмицата, които ще бъдат в западните райони. На 5-и валежите ще обхванат и нашето Черноморие. Те ще бъдат летни валежи с разхладителен характер. Ще се понижат малко температурите", съобщи Петър Янков. 

Той завърши, че след 5 август настъпва продължителен период на повишение на температурите по цялото Средиземноморие, включително и на Балканите. 

"До 11-12 август температурите у нас ще прескачат 40 градуса", допълни Янков.

"Нашето крайбрежие е с динамично време и с много вълни. След бури зачестяват обстановките с мъртво вълнение. То придърпва хората навътре във водата. Около средата на август трябва да бъдем много внимателни за него. Притеглянето е около 10-12 км/ч и има възможност да привлече попадналите в такива течения около 50 км навътре. Трябва да се плува настрани, за да може течението да те изтласка", посочи синоптикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК