България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глад за кадри на пазара на труда: Таксиметрови шофьори стават IT специалисти

Надя Василева: Внасянето на кадри е единственото решение в кратък срок

28.07.2022 | 07:59 Редактор: Петя Кръстева

Редица проучвания показват, че хората над 40-годишна възраст масово напускат работа с идеята да създадат собствен бизнес. 

Тенденцията се дължи на това, че те вече са насъбрали опит, виждат, че опциите на пазара на труда не са това, което очакват. Така те решават да създадат бизнес, който да е полезен и за тях, и за обществото. Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в ефира на "България сутрин". 

По думите ѝ това се е наложило след пандемичната обстановка, когато много хора са осъзнали, че могат да преживяват и с по-малко.

"България е изключително затормозена от липса на кадри, разминаването между търсене и предлагане, демографската ни структура също е в неблагоприятно състояние заради липсата на младо поколение", констатира тя. Според Василева това, което очаква пазара на труда, е, че няма да има хора, които да влязат и да заредят бизнесите с нова сила

Според експерта компаниите са изключително притеснени за това как ще задържат своите служители. 

"Ситуацията е много тежка. Това обаче е един добър момент за хората, които търсят работа - биха могли по-лесно да си намерят такава", посочи Василева за Bulgaria ОN AIR.

Гостът е на мнение, че България е една от страните с доста висок процент на предприемаческия дух сред населението. 

"Крайно време е, след като нямаме достатъчно хора, дигитализацията и роботизацията да стъпят на места, където има нужда от хора, за да могат да продължават бизнесите да работят", смята тя.

Във връзка с преквалификацията на напускащите работа Василева поясни, че се наблюдават случаи, в които шофьори на таксита стават IT специалисти.

"Доста работодатели използват иновативни подходи, за да запазят служителите си - странни тиймбилдинги, дават повече свобода на хората. 4-дневната работна седмица също е един такъв подход", каза още Василева.  

Председателят на Българската конфедерация по заетостта подчерта, че във всички сфери има глад за кадри и работодателите са силно притеснени. Наблюдава се тенденция, когато работодателите не могат да намерят заместник, да прехвърлят работата им върху вече съществуващи служители, като вдигат заплатите им.

"Внасянето на кадри е единственото решение в кратък срок. България може спокойно да се превърне в обучителен център както за Европа, така и за целия свят", обобщи тя. Експертът заключи, че 4% безработица са нездравословни за трудовия пазар в България.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 0
робска държава
преди 1 година
"шофьори на таксита стават IT специалисти." - А IT специалисти стават шофьори. В милата ни родина всичко е батак! Ако имаш връзки и партия, и министър може да станеш! Глад за кадри няма! Има глад за роби - ако може и да си плащат, за да ходят на работа! Всички европейски статистики го доказват! Дори прогонените от войната украинци не пожелаха да работят като роби у нас! Сигнализирай за неуместен коментар