България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Заради ИТН отиваме на избори, Радев е готов със служебния кабинет

Проф. Мария Пиргова и доц. Милен Любенов коментираха още проблема с КЕВР и газовите доставки

26.07.2022 | 09:35 Редактор: Петя Кръстева

Конституцията не определя какъв да бъде срокът на третия мандат, в което има сериозен политически смисъл. Той може да бъде използван, за да се преговаря по-дълго и да се довършат някои въпроси в Народното събрание. БСП има две възможности - да върне мандата или да състави правителство, което обаче изглежда, че няма да събере мнозинство. Това заяви политологът проф. Мария Пиргова в ефира на "България сутрин" във връзка с изказването на председателя на ПГ на левицата Георги Свиленски, че Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет два варианта за действие.

По думите ѝ е крайно време "партията да излезе от провинциалното си поведение".

Политологът доц. Милен Любенов потвърди изказването ѝ и подчерта, че е възможно БСП да задържи третия проучвателен мандат.

"През следващите месеци президентът трябва да отправи питане към Конституционния съд, защото мандатът не може да се държи за неопределен срок", смята той. 

Гостите на Bulgaria ON AIR коментираха и липсата на действащ председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Проблемът може да бъде решен по два начина. Единият е гласуването на поправка в закона, според която зам.-председателят да стане председател. Друг вариант е връщането на бившия председател за известно време", каза проф. Пиргова. 

От думите ѝ стана ясно още, че България "върви" към служебно правителство. То трябва да се постарае да преговаря с "Газпром" за възстановяване на доставките на газ, като потърси решения като Германия, Италия и други европейски страни. Освен това, то ще трябва да се справи с мъртвите души от избирателните списъци. 

"Румен Радев вероятно вече е готов с предложенията си за служебен кабинет. За тези два месеца то няма да бъде в тежка ситуация. Основната му задача ще бъде да подготви провеждането на изборите", подкрепи я доц. Любенов.

Двамата политолози обаче се оказаха на различно мнение относно "Газпром", който Любенов определи "некоректен доставчик" на газ и бе категоричен, че нито една европейска страна не заплаща за синьото гориво в рубли. 

"Нашето правителство, Полша и други страни не искат да открият една обща сметка, която да не бъде подложена на санкции. Тя ще превръща парите от евро в рубли. Това правят Германия, Италия и Унгария", каза проф. Пиргова.

Двамата обаче се обединиха около идеята, че основният виновник, че отново отиваме на избори, е "Има такъв народ".

"Видя се, че на ИТН не може да се разчита. Тя е силата, която е поставена, за да бъде патерицата на ГЕРБ и ДПС", констатира проф. Пиргова. Според нея в парламента се наблюдава опозиционно мнозинство - ГЕРБ, ДПС и ИТН, които "не трябва да позволят реформа в съдебната система и пипане на главния прокурор". 

Доц. Любенов обобщи, че изборите през няколко месеца означават "ерозия на парламентаризма". Проф. Пиргова заключи, че "исканията на гражданите няма да бъдат чути, докато те не накажат управляващите и отново излязат на улиците".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
П.К.
преди 1 година
Тази пирговица, на всяко гърне - мерудия. Върти, сучи винаги е за чер-вената ***-фия. Тук Учиндолски и неговите хора нямат никакво отношение към проблема. И ако имат някаква връзка, тя е, че Учиндолски показа цялата мръсотия, по-длостта е нека-дърноста на пп-прупировката и така ги заби в земята, та те няма повече да се съвземат. СУВЕРЕНА ПОКАЗА ТВЪРДА ПОСОКА ЗА ПО-НАТАТЪК: НОВИ ИЗБОРИ И НОВИ ХОРА - ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ, КОИТО НЯМАТ НИКАКВИ ВРЪЗКИ И ОТНОШЕНИЯ НИТО С кому-нягите, нито с тия баламурници Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
мафии
преди 1 година
Отиваме на избори заради некадърното и антинародно управление на ПП! А не заради ИТН. Очаквам, след изборите, коалиция ПП-ГЕРБ-ДБ-ДПС! Непоклатима евро-атлантическа, про-натовска, либерална и антинародна коалиция! Както казва един наш политолог, когато Партиите се обединят, народът остава в опозиция! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ихтимански
преди 1 година
За ИТН беше ясно 2 дни след като кацна бракувания самолет от Литва. Който зареди във Видин и кацна в Търговище, вдигна въздушната отбрана на няколко страни, а кой слезе от него, така и не стана ясно. Думата е на прокуратурата. Сигнализирай за неуместен коментар