Националният съвет на БСП решава съдбата на третия мандат

Събират се в 16:30 ч., за да обсъдят двата предложени варианта за действие

26.07.2022 | 07:34 Редактор: Петя Кръстева
Националният съвет на БСП решава съдбата на третия мандат

Националният съвет на БСП се събира в 16:30 ч. днес на "Позитано" 20, за да обсъди вариантите за третия мандат за съставяне на правителство, връчен им от президента Румен Радев. Това обяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски след заседанието на Изпълнителното бюро на партията вчера.

"Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет два варианта за действие, които са в съответствие с основния закон на страната и ще бъдат с хоризонт петък", съобщи той, но отказа да уточни какви са те - дали решението е за връщане на мандат, или ще бъде предложена номинация за премиер.

Социалният министър в оставка Георги Гьоков определи като почти нулеви шансовете да бъде съставено правителство. Според него моментът е твърде сериозен, за да интерпретираме каквито и да било събития или желания на когото и да било.

"Конституцията и тълкувателното решение нарочно не са сложили срокове за определени дейности, защото понякога е въпрос на ден, но понякога на седмица или малко повече да се съобразят други срокове по Изборния кодекс", подчерта експертът по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова във връзка с процедурата по връчването и връщането на мандат за съставяне на правителство, цитирана от БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК