Няма да е толкова лесно ЕС да намали потреблението си на газ с 15%

Страните членки предлагаха извинения защо не трябва да бъдат подложени на пълното намаляване

26.07.2022 | 07:48 Редактор: Петя Кръстева
Няма да е толкова лесно ЕС да намали потреблението си на газ с 15%

Когато се срещнат в Брюксел, министрите на енергетиката на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат подложени на силен натиск да се споразумеят за общ план за пестене на газ преди зимата, който да подкрепи блока, ако Кремъл спре "кранчетата".

Според няколко дипломати от ЕС и служител на Комисията обаче първоначалното усещане за спешност в предложението на ЕК за задължително разпределение на природния газ е отслабнало. Вместо това разговорите между посланиците на ЕС в понеделник са се съсредоточили върху преференции, изключения и вратички, предаде БГНЕС.

Страните предлагаха извинения защо не трябва да бъдат подложени на пълно 15-процентно намаляване на потреблението на газ от август до март.

Първоначалната "демонстрация на сила" от страна на противопоставящите се страни миналата седмица отвори вратата за нови искания от столици, които първоначално подкрепяха задължителните намаления, става ясно от преработените проекти, с които се е запознал Politico.

"Знаем, че това е зимният пакет, но сега се чувстваме сякаш Дядо Коледа е в града и раздава подаръци, дори на страни, които не са били най-милите през последната година", коментира дипломат от държава от ЕС, подкрепяща задължителното намаляване на газовото потребление.

Според служител на Еврокомисият проблемът отчасти се състои в това, че в първоначалния план за задействане на извънредни квоти "всички наши сценарии се основаваха на прекъсване на доставките на руски газ от юли".

Това се случи, когато правителствата се опасяваха, че газопроводът "Северен поток" от Русия към Германия няма да се включи отново след годишната профилактика по-рано този месец.

Потоците по газопровода обаче бяха частично възобновени, въпреки че от сряда ще намалеят до 20% от капацитета му.

"Всичко това се прави от Русия умишлено, за да затрудни максимално европейците да се подготвят за зимата", заяви украинският президент Володимир Зеленски в понеделник вечерта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК