България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Едва 22 хил. българи са с бустерни дози, очакваме адаптирани Ковид ваксини

Средните нива в Европа за пълен ваксинационен курс са 72%, посочи Богдан Кирилов

20.07.2022 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

С увеличаване на случаите на Ковид-19 нараства и интересът към ваксините. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов обяви в "България сутрин", че миналата седмица в работните дни са поставяни между 2500 и 4000 дневно. 

"Около 3 млн. дози са налични в страната, основно са от едната РНК ваксина. Препоръката беше в държавите, в които не е постигнато високо ниво на първична ваксинация, усилията в тази насока да продължат. Средните нива в Европа за пълен ваксинационен курс са 72%, докато в България е около 30%. В България първа бустер доза са си поставили 11,6%, докато в Европа са 53%", посочи гостът в студиото.

Около 22 хил. са поставените втори бустер дози в страната ни. Над 2 млн. души са със завършена първична ваксинация, стана ясно още от думите на Кирилов.

У нас има и ваксини, които са с изтекъл срок на годност, както и негодни такива, тъй като са неусвоени след отварянето на флакона.

"В България има ясни указания да се спазва срока на годност, който е одобрен от Европейската агенция от лекарствата. Той постоянно се увеличава за всички ваксини. Срокът на повечето ваксини беше 6 месеца, след това постепенно за Pfizer беше увеличаван на 9 и 12 месеца. Очаква се допълнително удължаване. Същото е и за ваксината на Moderna. При всички ваксини се наблюдава", обясни Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

От две от РНК ваксините се очакват доставки на адаптирани препарати към новите подварианти на вируса. Към септември се очаква да има одобрени адаптирани ваксини на Pfizer и Moderna. Непосредствено след разрешението за употреба ще има доставки на тези ваксини, включително и към България, съобщи директорът на ИАЛ.

"Очакваме да не бъдат препоръчани за първична имунизация и да се прилагат само като бустер доза. Данните показват, че наличните към момента ваксини също имат много висока ефективност спрямо тежко протичане и смърт. Очакваме че, на лицата, на които им е поставена аденовирусна ваксина, ще има възможност да бъде поставен втори бустер от РНК ваксина", коментира Кирилов. 

Все още официално не е разрешена Ковид ваксинацията на деца под 5-годишна възраст, но той очаква скоро тази възможност да бъде налична в Европа.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК