България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дения Пенчева представи "Кемене" - поп парче с фолклорни мотиви

Мисията ми е да привлека млади хора към фолклора, каза изпълнителката

15.07.2022 | 09:41 Редактор: Елеонора Танева

Певицата Дения Пенчева представи новата си песен "Кемене".

"Кемене" значи гъдулка, това е старото име на инструмента. С тази песен давам по-модерно начало на моята кариера. То е поп парче с фолклорни мотиви. От тук нататък ще се развивам в тази насока, ще затвърдя тенденцията на поп с фолклорни мотиви", заяви Дения Пенчева в студиото на "България сутрин".

Певицата повече от 12 г. се занимава с модернизиране на фолклора.

"Това е моя мисия и тенденция от години - да привлека млади хора към фолклора. Много млади хора вече го обичат и придоби нов облик в 21 век. "Кемене" е стара народна песен на Паша Христова, която не е толкова преекспонирана", уточни Дения Пенчева пред Bulgaria ON AIR.

Видеото към песента е заснето в края на март в тежки условия, в читалище "Братя Миладинови" в столичния квартал "Княжево". 

"То в момента не е функциониращо, там е първата въртяща се сцена в България. За една от сцените изливат студена вода върху мен, 2-3 седмици след това бях болна. Клипът е доста провокативен, постарахме се да запазим границата", добави изпълнителката.

Песента ще звучи съвсем скоро и в ефира на португалско радио.

"То е с национален обхват. Изпратих им две мои песни, писах им, че в България "Кемене" е много актуална. Питах ги дали имат желание да я пуснат при тях. След 2 седмици получих отговор, че песента им харесва и до края на август ще я включат в плейлистата си", разкри Дения Пенчева. 

За нея създаването на албум не е самоцел, даде заявка за още по-модерни проекти.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК