България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

20% ръст на кандидат-студентите в ТУ-София, 10 се борят за 1 място в най-търсената специалност

С най-висок бал се влиза в специалността "Компютърни системи", на второ място е "Киберсигурност", съобщи проф. Иван Кралов

13.07.2022 | 08:03 Редактор: Елеонора Танева

Кандидатстудентската кампания за 2022 г. приключи. Интересът към Техническия университет в София е по-голям в сравнение с предишната.

"В сравнение с миналата година кандидат-студентите са с над 20% повече, има по-равномерно разпределение по специалности. Най-търсени са тези с компютърно и софтуерно инженерство. Търсене има към тези с автомобилна електроника, авиационното инженерство. Създадохме нови специалности - интелигентни системи, изкуствен интелект, киберсигурност. За киберсигурност над 10 човека се борят за едно място. С най-висок бал се влиза в специалността компютърни системи, на второ място е киберсигурност", каза ректорът на Техническия университет проф. Иван Кралов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че интересът към техническите специалности е допълнително мотивиран и от страна на бизнеса. 

"Традиционно 90% от завършващите започват работа по специалността си с висока заплата. Това е гарант за изискванията и качеството на обучението, което получават нашите студенти", добави проф. Кралов пред Bulgaria ON AIR.

В университета продължава изграждането на Център за върхови постижения. До момента са инвестирани над 70 млн. лв. 

"Той представлява синергия между почти 20 институции - 3 кампуса са предвидени, първият е готов - в "Студентски град". Има 16 лаборатории с върхово оборудване. Няколко от целите вече са постигнати. Част от оборудването е върхово в света, част от машините са доставени, а ние разработваме технологиите. Показателен за нас е фактът, че трима от първенците на нашите випуски остават да работят в този Център", заяви ректорът на ТУ-София. 

Бизнесът също има голям интерес, а в Центъра за върхови постижения се работи по конкретни проекти. Част от разработките са с интелектуална собственост, която е патентована. 

Техническият университет е член на Европейския технологичен университет.

"Идеята е да стане конфедеративен университет към 2030 г. В него да се обучават студенти в един кампус, и поне 2 семестъра в друг кампус. Целта е да получат европейска диплома, да бъдат конкуренти на американските и китайските университети. Ние сме сред водещите в този консорциум по отношение на научни изследвания, изградили сме офиси за трансфер на знания. Извършват се десетки мобилности годишно. Слоганът на университета е "С мисъл за човека", каза още проф. Иван Кралов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК