България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: 99% от македонците не знаят защо протестират, ЕС да види защо България иска гаранции

Костадин Филипов видя липса на самостоятелност на политиците в РСМ да взимат решения

07.07.2022 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

Не стихват протестите в Скопие срещу френското предложение. Снощи се стигна до стрелба с пистолет, полетяха и бомбички към сградата на парламента.

"Дълбоко се съмнявам, че 99% от младежите на улиците и площадите познават документите, които уж са в основата на протестите. Те са жертви на пропаганда и системно облъчване от страна на повечето медии в РСМ. Щом се споменава България, значи идва нещо лошо и предлаганото трябва да се отхвърли", коментира журналистът Костадин Филипов в ефира на "България сутрин".

Според него протестите в Скопие са знак, че в обществото в РСМ все още няма достатъчно критична маса, за да се приеме предложение, което дава шанс за стартиране на преговорния процес за членство в ЕС. 

"Това е най-доброто предложение от всички, които досега са отправяни към РСМ. Има достатъчно хора в РСМ, които не са готови да приемат това предложение и дават знак на ЕС да види какви са били истински опасения на България да иска повече гаранции. Ако това доведе до отрезвяване на държави членки на ЕС, които са изразявали резерви към позицията на България... Сега е моментът да видят, че трябва да уважават позицията на своя партньор в ЕС, а не на държавата кандидат, каквато е РСМ", обясни Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът сподели и шега, която се е появила в РСМ: Протестите ще спрат още тази вечер, защото сръбският президент Вучич е препоръчал на политиците в Скопие да приемат френското предложение. 

"Щом Вучич е казал "приемайте предложението", значи може би нещата ще се успокояват. Това отразява дълбоката политическа реалност на липсата на самостоятелност на политиците в РСМ да взимат решения", посочи още Филипов.

Той е на мнение, че Албания няма да има друг изход, ако РСМ не приеме френското предложение, освен да продължи сама по пътя към ЕС. 

"Трябва много внимателно да се следи поведението на албанския политически фактор в РСМ. Връзката между Тирана и албанците в РСМ е много трайна и естествена", отбеляза Филипов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК