България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Синоптиците прогнозират жега до сряда с над 41°, има условия за градушки

Температурите ще падат в четвъртък и петък, уточни Александрина Янкова

04.07.2022 | 08:16 Редактор: Теодора Патронова

През почивните дни се радвахме на много слънце и високи температури, но на места в страната имаше значителни валежи, придружени с градушки. 

"Жегите ще продължат и през следващите дни. Има условия за опасни явления и градушки. В Северозападна България е възможно да се развият по-мощни гръмотевични бури. В четвъртък и петък студен атмосферен фронт ще понижи температурите и в източните райони на по-голямата част от страната очакваме превалявания. В източните райони има условия за градушки", каза синоптикът Александрина Янкова в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че до сряда очакваме много високи температури, а в най-топлите места в Южна България градусите ще достигнат до 41 на места. По думите ѝ в следобедните часове в по-високите части на планините има условия за проливни валежи. Синоптикът поясни, че в четвъртък ще се усети понижението на температурите и в края на седмицата ще усещаме по-значително захладняване, тоест градусите ще достигнат 31 градуса. 

"В неделя имаме данни, че ще се стабилизира атмосферата. В съботния ден ще бъде по-динамично времето. Тогава се очаква повече проливни валежи. В неделя ще си остане хладно за сезона. До средата на седмицата по Черноморието ще си бъде доста приятно за плаж. Температурите достигат 31 градуса, а температурата на морската вода се покачи до 26 градуса. След четвъртък валежи ще обхванат и Черноморието", обясни Янкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че в планините е прекрасно за разходка до обяд, защото в следобедните часове ще превалява. Според нея атмосферният фронт засяга Балканите и в съседните ни държави ще има захлаждане и проливни валежи. Синоптикът. съобщи, че в Централна Европа ще бъде облачно и се очаква динамично време, а интензивни валежи ще има по цялото Средиземноморие, Полша, Прибалтика, Русия и Украйна. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК