България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От "Има такъв народ" зависи ще мине ли вотът, опозицията няма да може да управлява

Цветанка Андреева и Кольо Колев не са на едно мнение, че бъдещето на правителството не е в неговите ръце

22.06.2022 | 09:25 Редактор: Ваня Кузманова

Ще се стигне ли дo съставянето на правителство в рамките на сегашното Народно събрание или ни чакат нови избори?

"Дебатите в парламента не бяха толкова интересни, но това, което се открои беше, че основният дебат за първи път се състоя между министри. Министри се нападаха и министри нападаха министър-председателя. Такъв вот на недоверие не е имало. Битката беше между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". Това, което министър Караджов изнесе като информация, е доста стряскащо. За двоен стандарт при държавните поръчки. Това е директно обвинение в корупция. Там беше основният скандал. Всичко друго беше по-второстепенно", посочи политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин"

Социологът Кольо Колев заяви, че още от създаването на "Има такъв народ" има съмнения за нещо скрито и недоизказано. 

"Депутатите на "Има такъв народ" ще трябва да гласуват срещу себе си. Кристално ясно е, че "Има такъв народ" няма да съществува повече на политическата сцена", допълни той. 

"От ИТН зависи дали ще мине вотът на недоверие. Всички в коалицията се кълнат се изхождат единствено от морална кауза и са водени от интересите на държавата, но всъщност не е ясно, дали тези 6-7 човека в подкрепата на правителството ще бъдат подсигурени. Съдбата на това правителство не е в неговите ръце, оттук нататък те са напълно зависими", изтъкна политологът Андреева. 

Социологът Колев е категоричен, че на опозицията, дори да ѝ се управлява, няма да може

"Идеята въобще не е да се управлява, а да се предизвиква хаос. Не съм съгласен, че бъдещето на правителството не е в неговите ръце. Избирателите не са гласували "Има такъв народ" да подкрепя ирационално ГЕРБ и ДПС. Ако те подкрепят управлението, ще бъдат наречени предатели", каза той пред Bulgaria ON AIR

"Подготвени са за момента, в който ще изгубят с вариант Б, а именно представянето на нов състав. Обаче пак ще бъдат зависими. Много трудно ще бъде влизането на следващата управленска коалиция. Тази криза трябва да роди нова култура на общуване и коалиране. Тежки коалиции ни чакат", заяви Цветанка Андреева. 

"Не смятам, че този вот ще мине. За да мине вотът трябва да има 121 депутати, които да гласуват "за". Дори да има мнозинство в залата, вотът няма мине", заключи Кольо Колев. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК