България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Нямаш мнозинство - нямаш шеф на НС, коалицията беше събрана насила

Доц. Татяна Буруджиева и проф. Антоанета Христова посочиха грешките на управляващите

17.06.2022 | 09:41 Редактор: Тодор Петров

Кризата на политическата сцена у нас се задълбочава. Хиляди излязоха на протест в подкрепа на Никола Минчев и кабинета на премиера Кирил Петков.

"Не може да черпиш легитимност от улицата, която трябва да постигаш от управлението. Казусът с председателя на Народното събрание е нелеп. Дори хора с авторитет като проф. Герджиков бяха сменени. Този симпатичен, но иначе никому неизвестен младеж, стана председател на НС по политически причини. За 6 месеца не успя да изпъкне като фигура, която ръководи НС. Очаквах от "Продължаваме промяната" просто да си изтеглят председателя на НС", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в "България сутрин"

Според нея са нелепи изказванията на част от лидерите на вече тройната коалиция, че демокрацията у нас е в риск, защото опозицията ги сваля от власт.

"Грижа на този, който носи отговорност за властта, е как ще структурира тази власт, така че тя да функционира в ситуация на конфликт. Вместо да се даде сметка, че се отива на избори, все някой отвън ти е виновен, че не можеш да се справиш със ситуацията", изтъкна доц. Буруджиева.

Тя смята, че е много тежко положението в БСП. Ако се приеме в Избирателния кодекс да се гласува с хартиени бюлетини, вероятно ще може да се закрепят и да получат 8-9%, предполага гостът. Разтваря се ножицата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", допълни доц. Буруджиева.

"Да се говори за мнозинство като едва ли не за коалиция е некоректно и манипулативно. Фокусът на вниманието е върху "Продължаваме промяната", а не върху мнозинството в парламента. Когато нямаш мнозинство, нямаш председател на НС", настоя тя и добави, че коалицията е трябвало да има програма на управление. 

Политологът проф. Антоанета Христова посочи, че силно впечатление ѝ е направило изказването на Тошко Йорданов: Толкова лошо говорят от "Продължаваме промяната" и нарушават отношенията ни, че все повече правят невъзможно да се съберем отново.

"Това означава, че е имало хипотеза за преформатиране на управлението с излъчен от ИТН премиер при третото завъртане на рулетката. Това е съвсем друга картина и се надявам да не се случи. Това ще бъде тежко излъгване на избирателя", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова е на мнение, че крачката на ИТН в момента е начин да поискат индулгенция от част от своите избиратели. Тя вижда неспособност за намиране на допирателна в тази коалиция. 

"Бяха насила събрани хора с различни ценности в името на това да свалят ГЕРБ. Това предполагаше кратък живот. Не подписаха споразумение, нямаше обща регулация на дейността на групата. Не може всеки сам да си контролира министерствата. Нямаха приоритети. Всичките им политики бяха закъснели или извън актуалните. Допуснаха двуцифрена инфлация при едноцифрена инфлация в Европа", обясни политологът.

Според проф. Христова виждаме предизборна кампания, която иска да ни покаже енергията на улицата. Вчера видях хора с нараняващи предмети в ръцете и черни фланелки. Тази работа набързо е била спретната и в бъдеще ще бъде спретната. На тази вълна тези хора ще опитат да си качат процентите, коментира тя.

Проф. Христова се обяви за въвеждането на смесено гласуване, за да може много повече хора да упражнят правото си на вот.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
MILTEN
преди 1 година
МАФИЯТА ЯВНО ГО Е ЗАКЪСАЛА, ЩОМ ПОЧНАХА ДА ИЗПРАЩАТ ПО ДВОЙКИ НЕЩАСНИТЕ СИ ТРУБАДУРИ. ВЧЕРА СЕ ЯВИХА МАДАМ В И МУШМОРОКА БЛЪСКОВ. УТРЕ ЧАКАМ ХАРЛАН И ХАРИЗАН Сигнализирай за неуместен коментар