fallback

Стигма ли е "дебел" и неглижираме ли проблема с килограмите?

Книгата "Тихо! За това не се говори" на Десислава Христозова е аларма за проблема със затлъстяването

16.06.2022 | 09:08 Автор: Тодор Петров

"Тихо! За това не се говори" - така се казва новата книга на Десислава Христозова, която говори откровено за битката с килограмите и възможностите за превенция. 

"Хората много често мислят, че проблемът на дебелите хора е само на дебелите хора. В момента много хора са засегнати от този проблем. Почти няма семейство, което да не е засегнато от този проблем. Тази книга е по-скоро аларма да кажем, че това е пандемия, която касае целия свят. За съжаление, ще започнем да говорим на висок глас, когато вече е твърде късно. Моята идея е да правим превенция срещу затлъстяването и децата да не стават като мен, докато все още има време", посочи тя в "България сутрин".

Според Христозова неглижираме проблема, който тихо се прокрадва покрай нас.

"Обиждаш онзи дебелия и го подминаваш, не мислиш за неговия живот. Ако едно време аз бях единственото дебело дете в целия випуск, отидете в едно училище в днешно време да видите колко дебели деца има. Положението на плажа е страшно! Стават все по-дебели. Все по-често има слаби родители с дебели деца", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ битката със затлъстяването трябва да бъде най-вече в съзнанието.

"Дебел" е стигма. Това е обидно, нарежда се до неприятен, отхвърлен. Аз все още чисто телесно не съм намерила своя път. Мира Добрева стана редактор на моята книга и много приятелски започна да ме подхранва да споделям с нея личната си история. Виждах как ми олеква на душата", сподели още Десислава Христозова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback