България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Писателят Радослав Бимбалов: Има целенасочено опростачване на нацията ни

Мълчим за важните неща и хабим думите, смята той

15.06.2022 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Писателят Радослав Бимбалов представя новата си книга "Млък". Тя е сборник с разкази, в който няма политика, а само общочовешки теми. В контекста на случващото се с правителството на страната Бимбалов заяви категоричната си позиция по темата.

"България има нужда да се хванем за ръце, а не за палците си, за да излезем от тежката ситуация. Във външнополитически план пък съвсем. Държим се като безотговорни към ситуацията хора. Вотът на недоверие е несериозна проява. Безотговорно е да искаш в този момент нестабилност на държавата", настоя той в студиото на "България сутрин".

Писателят се съмнява, че повечето политици ще прочетат сборника му с разкази.

"Повечето са поставени да натискат бутончета и тяхната функция е далеч от това да мислят. Дори да прочетат моя разказ, опасявам се, че няма да могат да го разберат. А в него се говори за това, че ние хабим думите. Четейки разказа, виждате как изчезват думите", посочи Бимбалов пред Bulgaria ON AIR.

"Мълчим за важни неща като насилието вкъщи, за различните хора, за расизма, за това, че патриотизмът не е да крещиш по площадите Да живее България. Искам да млъкнат тези в МОН, които дават на матура за 7 клас разказ, който звучи като Facebook статус и няма никакви литературни достойнства. Този текст е по поръчка, той не е случайност. Текстът не става за нищо", каза още писателят.

Според него има целенасочено опростачване на нацията, а 12 години ни е управлявала върхушка начело с еднокнижен човек като Бойко Борисов.

"Той и хората около не се постараха да унищожат политическата класа. Няма хора, които да предават опит, всички са христинки. Това управление управлява в може би един от най-тежките ни периоди. След 12 години съсипия и ужасяваща корупция поемат управлението в изключително тежък момент", подчерта Бимбалов.

По думите му България се намира на толкова важно място, че може да бъде граница на злото. Не можем да бъдем повече сянка на Кремъл, изтъкна писателят. Той е на мнение, че влизаме в опасен капан, който ни е подготвян дълго време.

"Ако няма надежда, събирам куфарите", отсече Бимбалов за финал.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК