България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: КПКОНПИ не трябва да зависи от НС, реформата е задължителна

Трябва да се прекрати политическата предопределеност, смятат доц. Христо Христев и Димитър Марков

14.06.2022 | 08:44 Редактор: Елеонора Танева

Идеята за разделянето на Антикорупционната комисия остава, а за неин шеф са номинирани Бойко Рашков и следователят Бойко Атанасов, който е кандидат на "Възраждане".

"Реформа е необходима, резултатите на КПКОНПИ не са задоволителни нито по отношение на корупцията, нито с отнемането на незаконно придобитото имущество. През последните годни се натрупаха доста притеснителни практики, които говорят за това, че има системни недостатъци на нормативната уредба, които я правят рискова. Трябва да се фокусираме върху новата Антикорупционна комисия, но и внимателно да следим другия закон, който урежда отнемането на незаконно придобитото имущество", коментира преподавателят по европейско право в Софийския университет доц. Христо Христев в студиото на "България сутрин".

Той определи като "правилна стъпка" разделянето на функциите на КПКОНПИ на две. 

"Въпросът е как ще бъде уредено отнемането на имущество от корупционни престъпления, какъв стандарт на доказване ще се приеме. Най-голямото достойнство на проекта е, че разширява правата на съдебен контрол върху някои актове на обвинението. Новата комисия няма как да се превърне във втора прокуратура. Тя ще остане в разследването, подчинена на прокуратурата. Повдигането и поддържането на обвинения е в ръцете на прокуратурата по Конституция", уточни юристът пред Bulgaria ON AIR.

Промени са необходими, категоричен беше в студиото и Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

"Антикорупционната комисия не успя да убеди в своята ефективност по отношението на корупцията. Голяма част от конфискацията е свързана само с обезпечаване. Но към момента не сме станали свидетели на убедително посочване на проблемите, които ще бъдат решавани със законодателните промени. Дебатът е силно политизиран върху ръководството и състава на комисията. Не се говори толкова за това какви правомощия ще има, как ще бъде контролирана. За последните 6 месеца видяхме доста сериозни слабости по отношение на избиране на ключови длъжности в държавата", заяви Марков. 

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията призова да се помисли и за промяна в органите, които могат да предлагат шефове и състав на Антикорупционната комисия.

"Създаването на комисията по начин, по който е силно зависима от НС, е пропуск. При въпроса "кой ще бъде шеф на шефа" отново виждаме силна политизация на поста. С издигането на Бойко Рашков се залита в посока силно оцветени политически фигури, което е грешка. Става въпрос за комисия със силни правомощия, трябват хора с безупречен авторитет. В законопроекта се споменава политически неутралитет, Бойко Рашков едва ли покрива тази дефиниция", заяви Марков.

И доц. Христев посочи като един от пороците на действащата нормативна уредба политическата предопределеност на комисията.

"Сериозно трябва да се помисли как да се гарантира действителната независимост на тези членове, да има условие да не са заемали политическа длъжност или да са били част от политическия живот. Не можем да разчитаме на някой, който с декларация за неутралитет ще стане чист като сълза независим правоохранителен кадър", коментира преподавателят в СУ.

А паралелно с реформата на Антикорупционната комисия трябва да се мисли и за тази в прокуратурата.

"Трябва да се търсят решения. Не трябва да оставяме встрани централния въпрос - как работи прокуратурата. Каквито и органи да създаваме, докато не решим проблемите в работата на прокуратурата, няма да има чувствителен резултат в противодействието на корупцията и борбата с организираната престъпност", убеден е доц. Христев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Крис
преди 1 година
Аз все още не съм на ясно за тази прословута комисия какво представлява-има ли статут на особена юрисдикция и каква е тя. Уж е комисия против корупцията и е с права да внася искания в съда за отнемане на незаконно придобито имущество, но в същото време е ограничена от определени по вид престъпления, за които да се разследват определени лица.Какво става с имуществото, което имат лицата, макар и незаконно придобито, но не са обект на разследването.До кога ще имаме закони, които не вършат работа. Сигнализирай за неуместен коментар