Словесен залп от ИТН по "Продължаваме промяната", "Възраждане" с конкурент на Рашков за КПКОНПИ

Ива Митева: Седяхме в зала и беряхме срам с тях

10.06.2022 | 13:51 Редактор: Елеонора Танева

Отново кворум на ръба и словесни атаки по законопроекти в Народното събрание. Парламентът все по-трудно успява да събере необходимите депутати, за да работи. Атаките между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" не спират и по тема законопроекти. 

"Чакаме ли някой да дотича? Прекратявам заседанието, след 10 минути нов опит", заяви председателят на парламента Никола Минчев след първата проверка за кворум.

Вторият опит беше успешен. А денят продължи с нови атаки между бившите вече партньори "Продължаваме промяната" и ИТН. Този път по темата КПКОНПИ.

"Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни ултимативно поставяни условия", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матев.

"Разбирате, че проблемът не е човекът Гешев - че е проблем, проблем е. Но самият факт, че един човек има такава власт и безотчетност вече е проблем - независимо дали се казва Гешев, Мешев или някой наш Гошев", заяви Тошко Йорданов.

Последваха и критики защо се бави законопроектът за противодействие на корупцията.

"Констатираните дефицити в действията на органа, призван да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган, който да не е чадър или бухалка за неудобните за властта", каза Матев. 

"Кое приехме от първия ден, което да не е противоконституционно? Изборът на КЕВР ли? Не отговаря нито на старите, нито на новите изисквания. Но го избрахме, мълчахме. Седяхме в зала и беряхме срам с тях", разгневи се Ива Митева.

А освен номинацията на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, в битката от "Възраждане" заявиха и свой кандидат. От партията избраха следователя Бойко Атанасов.

"Без да обсъждаме качествата на Рашков, за нас е добър министър, но чисто политически неговото назначение не е логично", аргументира се Костадин Костадинов.

"За да може борбата с корупцията да бъде на дневен ред на обществото", допълни кандидатът на "Възраждане".

От "Възраждане" заявиха, че очакват подкрепа от всички партии, за които темата корупция е важна. От "Демократична България" обявиха, че не са знаели, че от "Продължаваме промяната" ще внесат свой законопроект за борба с корупцията. Но ще го подкрепят на първо четене.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК