Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Славов, ДБ: Кандидатурата на Рашков за шеф на КПКОНПИ не е обсъждана с нас

ИТН носят своята отговорност за политическата криза, заяви депутатът

10.06.2022 | 20:22 Редактор: Тодор Петров

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов заяви в предаването "Денят ON AIR", че с парламентарната им група не е обсъждана кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. 

"Ако е споделяна на лидерско ниво, това е друг въпрос. Изненадващо беше за ДБ вчера да бъде внесен новият законопроект за противодействие на корупцията. Предстояха обсъждания на работна група. Колегиално е да се поканят партньорите заедно да инициират този законопроект. Очевидно, след решението на ИТН да излязат от коалицията имаше нужда от пиар ефект и той беше намерен през внасянето на този законопроект. В 80-90% той преповтаря действащи текстове", обясни Славов. 

По думите му е напълно логично ДБ да има своето предложение за шеф на КПКОНПИ. Депутатът добави, че концептуално новото в законопроекта е ролята на разследващите инспектори. КПКОНПИ ще има и разследващи функции.

"На разследващите инспектори от КПКОНПИ няма да им бъде оказвано политическо влияние. Ще образуват досъдебни производства и ще могат да оспорват отказите на прокуратурата да образува и да продължи досъдебно производство. Целият орган ще подлежи на периодичен 3-месечен контрол от ресорната комисия в НС", подчерта Славов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът призна, че основно по този законопроект са работили от "Продължаваме промяната", но отбеляза, че концепцията за разделяне на КПКОНПИ е на "Демократична България".

ДБ ще подкрепи този законопроект, но ще се необходими известни редакции, стана ясно от думите му.

ДБ настоява по ключовите приоритети да се търси ясно споразумение с парламентарно представените сили, за има гарантирани мнозинства. Искат всичко да е публично, а не да се надяват на добрата съвест и отговорност на останалите партии.

"В следващите дни и седмици ще видим до каква степен може да работи Народното събрание. Има блокажи, хора от опозицията не се регистрират. Предстои гледане на бюджета, всички трикове ще бъдат активирани", каза още Славов. 

И добави, че никой не е поискал вот на недоверие. 

"Опозицията се възползва от слабостта на управляващите, но не иска да поеме отговорност, нито дава алтернатива на сегашното управление. ИТН носят своята отговорност за политическата криза. Два пъти имаха възможност да предложат адекватен формат на правителство и не видяхме такова предложение", изтъкна Славов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Яна
преди 1 година
мнението нито на тоя, нито на който и да е от партийката му не е меродавно, затова и никой не ги пита дали, как , кога, защо Сигнализирай за неуместен коментар