България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цените на всички лекарства скочиха, перманентна липса на антибиотици в аптеките

"По-малките лаборатории вече на са загуба, намаляването на ДДС няма да се отрази на аптеките", заявиха Николай Костов и Недялко Калъчев

09.06.2022 | 09:15 Редактор: Ваня Кузманова

Цените на лекарствата у нас са се повишили с около 10%, отчитат фармацевтите. 

"Повишили са се цените на лекарствата най-вече без лекарско предписание, защото там е най-възможно. Разбира се, и във всички други нерегламентирани стоки - козметика, добавки, санитарно хигиенни материали. Неприятното е, че са засегнати всички продукти, а не като друга година, когато един производител решава да вдигне с 1-2% цените. Сега го правят всички, и то в много по-големи размери", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин"

По думите му липсата на лекарства в аптечната мрежа е станало перманентно

"Вече от близо 2-3 години е силно изразено. Има много фактори, които влияят на това - от паралелния износ до производствени проблеми и нарушени вериги на доставки. Основните групи лекарства, които липсват от пазара, са антибиотиците. На практика няма група, която да не е засегната", допълни Костов. 

Управителят на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че в сегашната ситуация са доста притеснени, защото има постепенно поскъпване и сериозно отражение над веригите за доставка, които също водят до поскъпване. 

"Налага се да се увеличат и коригират ставките за транспорт. Проблемът е с повишаването на цените, особено на енергията. Нашите цени, по които Здравната каса заплаща, са единствените, които не са коригирани. В момента продължаваме да работим на цените от 2014 година. По-малките лаборатории вече са на загуба", каза Калъчев.  

Мнението на Николай Костов е, че намаляването или премахването на ДДС за лекарствата би било много социално и много добре за техните клиенти/пациенти, но на аптеките, като финансово състояние, това няма да се отрази. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК