България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

900 000 нито работят, нито учат - висят по кафенета и харчат готови пари от чужбина

Неизбежно е да внасяме работна ръка от страни като Непал, Виетнам, Бангладеш, прогнозира Георги Първанов

06.06.2022 | 08:32 Редактор: Елеонора Танева

900 000 българи нито работят, нито учат. Това показва докладът за активиране на неактивното население в България. 

"Преди 4-5 г. цифрата беше около 350 000. Губи се една много голяма бройка. Не е ясно какво стои зад тези 50-60% увеличение на безработните. Ясно е, че една голяма част работят дистанционно, някои са по кафенетата, други живеят от мигрантски пари, някои се занимават с крипто", заяви членът на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на "България сутрин".

Анализите показват, че процент от тези 900 000 души всъщност работят дистанционно за други страни, което им позволява да държат висок стандарт. 

"124 000 българи са заети в аутсорсинг сектора. Това е един от гръбнаците на средния сектор в България, който беше тежко ударен последните 2 години", добави Първанов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че Ковид пандемията е оказала голямо влияние върху безработицата. У нас няколкостотин души, за останали без работа през последните 2 г. все още не са се върнали на пазара на труда.

"80 000 българи останаха тук след коронакризата, някои отново търсят предизвикателства в Западна Европа. В момента нуждата на пазара на труда е поне за 200 000 кадри в почти всички сфери", каза още Първанов. 

Гостът коментира и вълната на украински бежанци, които не сме успели да интегрираме на пазара на труда. И ни очаква внос на кадри от трети страни. 

"Ако не намерим реализация с близки до нас страни като манталитет и география, ни очаква внос от Азия и по-далечни дестинации. В Румъния и Полша все повече са служителите, наети от Непал, Виетнам, Бангладеш. Тази тенденция е неизбежна и у нас. До 2050 г. ще останем 4-5 млн. души, което не е добре за икономиката", прогнозира гостът.

Първанов уточни, че има нулева безработица в София, Пловдив, Казанлък, Пещера, Севлиево, Шумен, което е нездравословно. Огромен е недостигът на кадри в медицинската сфера, в селското стопанство. 

"2,5-3 млн. българи се трудят извън страната. 35% от тях декларират, че имат твърдо намерение да се върнат в България. Това ще промени демографията, пазара на труда, икономиката на България", убеден е Първанов.

Той препоръча на фирмите да бъдат по-близо до университетите и потенциалните си бъдещи служители. 

"Компании, които имат страхотни услуги и продукти, не полагат усилия да имат страхотен имидж като работодатели. Студентите няма да дойдат сами при тях. В днешно време пазарът на труда е доминиран от търсещи работа, а не от работодатели", коментира още Първанов.

По думите му, ако предвиденият национален регистър, в който ще влязат трайно безработните, не бъде публичен, няма да има ефект, защото работодателите няма да знаят какви са свободните кадри.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
До безработни
преди 5 месеца
От къде взехте тази информация?Бихте ли цитирал източник?Доколкото знам, ЕС даде доста млн за бежанците, но ние дадохме част само, и то на българските хотелиери. Не на самите бежанци. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
извода
преди 5 месеца
1/2 срудноевропейска реална заплата за да заработят за търтейте Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
безработни
преди 6 месеца
Тя, държавата не знае колко й е населението, ще знае колко не работят...? Трайно безработните не се водят в никакъв регистър и никой не се интересува как живеят. Не е като на украинците да им осигуряват по над 1200 лв. месечно на човек! Сигнализирай за неуместен коментар