Вкарват безработните в регистър, търсят защо 900 хил. българи нито работят, нито учат

Ще има специални обучения, след които ще дават сертификати за придобити умения

13.04.2022 | 17:10 Редактор: Елеонора Танева
Вкарват безработните в регистър, търсят защо 900 хил. българи нито работят, нито учат

Парламентарната социална комисия прие да се създаде регистър на безработните, за да може служителите от Агенцията по заетостта да знаят къде са и какви са причините над 900 хил. българи нита да работят, нито да учат. Това е една от промените в Закона за насърчаване на заетостта, предложени от ГЕРБ-СДС.

С промените предвиждаме Агенцията по заетостта да създаде регистър на неактивните лица, който няма да е публичен. Данните от него могат да се събират в сътрудничество с НАП, МОН, ГРАО, НСИ, АСП и др., уточни Деница Сачева от ГЕРБ. Тя обясни, че в момента трудовите инспектори на Агенцията по заетостта могат да консултират, да регистрират като безработни хората, които не учат и не работят, да им предлагат да придобият нова квалификация и да им търсят подходяща работа, пише "24 часа". 

"С новите текстове ще им дадем възможност и да насочват икономически неактивните лица към валидиране на получените извън училище умения", каза още Сачева.

Една част от тези хора притежават умения, придобити неформално – като хоби или при работа без договор в различни сектори в земеделието и животновъдството. Друга част са млади пенсионери, които също могат да допринесат с опита си за развитието на икономиката на България. Има и такива, които не работят, за да се грижат за близки.

Валидирането на знания ще се случва в базите на Държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение". Така хората ще могат да получат сертификат, за уменията си. Обучението ще е до 18 месеца. 

За предварително регистрираните като безработни се предлага да се осигурят средства за стипендии, транспорт и квартира за времето на курсовете.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
аз
преди 2 години
Половината от тези 900 000 са гамени с анцузи, които по цял ден са по кафенетата и вечер по баровете. А сами помислете от къде им идват парите. Сигнализирай за неуместен коментар