България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без преговори с Украйна, докато Русия не завладее Донбас и още територии

Проф. Румен Кънчев и журналистът Валери Тодоров очакват войната да продължи дълго време

02.06.2022 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, разкритикува намерението на САЩ да предоставят на Украйна реактивни системи за залпов огън. 

"Третата фаза от военната операция се движи с бавно темпо. Не може да се постигат целите, както руското командване иска. Поставена е целта максимално да се щади местното население. Готви се следващата фаза, която е свързана с въоръжаването на украинската армия със свръхмодерни системи, еквивалентни на оръжейните системи на Русия. Към момента руската армия превъзхожда украинската, нормално е", заяви експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев в "България сутрин".

Според него няма условия за започване на преговори, тъй като Русия се стреми да постигне целите си - да завладее Донбас, да запази Крим и да изведе настъплението по-напред в Украйна.

"Тази цел все още не е постигната. Русия не може да остави нещата по този начин. Виждаме, поради мощната подкрепа на Запада, повишаване на мотивацията в украинското командване. Украинският президент вече говори за победа. Трябва да обяснят какво разбират под победа - вероятно изтласкването на Русия", каза още проф. Кънчев.

И още веднъж изтъкна, че няма постигнати стратегически цели, които да дадат основание за преговори и мирен договор

Журналистът Валери Тодоров посочи пред Bulgaria ON AIR, че бойните действия и конфликтът ще продължават повече от прогнозираното от някои експерти.

"Зеленски говореше за победа, но през последните години той говори с огорчение, че има вероятност Украйна да загуби територии. Това е вероятна перспектива в бъдеще. Русия няма да отстъпи от Крим. Лавров заяви, че Донбас е безусловен приоритет за Русия", коментира той.

По думите му вкарването на ракетни системи със среден обсег е много рисковано, тъй като създава риск да попадне в неизвестни ръце. 

"Бяха пропуснати няколко момента, когато имаше замръзване на конфликта, тогава можеше да се водят преговори. В момента Русия води неотстъпчива политика към Донбас. Няма да отстъпи, докато не постигне целите си", сигурен е Тодоров.

Журналистът е на мнение, че не може да очакваме дългосрочно решение, защото се намесват пластовете в световната политика. Европа закъснява с формулирането на собствена политика, необходимо е да се направят анализи, категоричен е Тодоров. 

Проф. Румен Кънчев смята, че Турция няма да бъде проблем за членството на Финландия и Швеция в НАТО. Според него страната иска да постигне други цели. А заради войната в Украйна повече никой няма да пита Путин и Русия дали НАТО ще се разширява или не, убеден е гостът.

"Русия не е заплашена от разширяването на НАТО, защото има гигантски икономически проблеми. Има гигантски проблем с политическата си система, тя е авторитарен режим. Не може да създаде нов политически модел, който да следва останалите държави. А всеки нов световен ред изисква икономически и политически модел, който е приемлив за всички", обясни експертът по международна сигурност.

"Китай не е искрен приятел на Русия. Наблюдава, прави си сметките. Американското разузнаване откри 300 силози за континентални балистични ракети. Китай използва конфликта за своите собствени цели в голямата си битка със САЩ"

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК