България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли опасност за Земята от падащите космически отломки?

"На 25 октомври ще имаме частично слънчево затъмнение", каза астрофизикът Пенчо Маркишки

26.05.2022 | 09:26 Редактор: Искра Ангелова

Планетата ни скоро ще се сблъска с облак от космически отломки, създаден от кометата SW3 при нейното разпадане през 1995 г. Диаметърът на това небесно тяло е приблизително 1000 метра, като започва да се разпада през 1995 г. на четири големи парчета.

Останките на кометата ще преминат близо до нашата планета и могат да предизвикат красив дъжд от падащи звезди.

"Това е поредната комета, открита периодична, а SW3 са първите имена на двамата съоткриватели на планетата. Това тяло премина 1995 г., в края на годината се разпадна на 3-4 къса, имах късмета да фотографирам този процес", каза астрофизикът от катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет Пенчо Маркишки в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че не бива да се притесняваме от отломките.

"По-скоро ни очаква евентуално красиво явление, но не може да се предвиди на 100% дали това ще се случи. Няма как да предвидим колко е гъст метеорният рой или космическият облак от частици, който се очаква да премине през нашата планета. Но надеждата остава, някои хора предприемат пътувания до Югозападна Европа", допълни Маркишки в ефира на Bulgaria ON AIR.

Явлението ще може да се види от 7:50 до към 8:20 ч. (българско време).

"Ако има висока активност, след 04:00 ч. при тъмно небе бихме могли да видим повишена метеорна активност в небето. Този поток е сравнително бавен - 16 километра в секунда, а това определя и цвета. Колкото до по-ниска температура се нагрява едно тяло, толкова в по-жълт и оранжев оттенък свети", обясни астрофизикът. По думите му при бързите потоци цветът на метеорите е бял.

"Има астероиди, които са малки по размери и се откриват в последния момент, когато вече много приближават Земята. Те са опасни. Снощи в 22:50 ч. мина един такъв, той беше открит на 21 май. Това тяло премина с размери между 11 и 24 метра, и беше на 543 хиляди километра - един път и половина разстоянието Земя - Луна от Земята", подчерта Пенчо Маркишки.

И поясни, че от много древни времена съществуват вярвания и суеверия, че кометите носят нещастния.

"Но кометата няма никаква връзка със събитията, случващи се при нас. По-скоро може да предизвика въображението на хората, които я виждат. А на 12-13 август има персеиди. Това ще се случи при пълна Луна. На 25 октомври ще имаме частично слънчево затъмнение в ранния следобед, което ще се наблюдава много добре от България", добави астрофизикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК