България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маргаритов каза защо е освободен от КЗП и за какво да внимаваме на пазара

Когато институциите се намесят решително, пазарът се успокоява бързо, посочи той

26.05.2022 | 08:42 Редактор: Тодор Петров

Πpeдceдaтeлят нa Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe (КЗП) Димитъp Mapгapитoв бe ocвoбoдeн oт пocтa. Решението е във връзка с изтеклия през 2020 г. петгодишен мандат на Маргаритов и членовете на комисията - Константин Арабаджиев и Константин Райков.

"Съобщено ми бе в писмена форма. Няма нещо драматично и неочаквано. Мандатът на комисията в този състав е изтекъл преди повече от 2 години, работим ден за ден. Не ми е известна друга причина. Стремили сме се да си изпълняваме функциите, постигнали сме известни резултати. От самото начало съм се стремил комисията да взима решения, които да помагат пряко на хората", коментира той в студиото на "България сутрин"

Иван Френкев, който е областен координатор на БСП в Смолян, застава начело на КЗП. Нямам честта да познавам моите наследници. Най-важното е да се надгради постигнатото, което не е малко, отбеляза Димитър Маргаритов.

По думите му въвеждането на новите мерки във връзка с инфлацията и поскъпването, трябва да бъдат съпътствани от ефективен контрол. Ще продължи работата за изработване на методика търговците да не правят пари на гърба на хората

"Въвеждането на нов комплекс от мерки предполага, че е необходимо да има и нов тип контролни механизми. Ако 2 млрд. лв. тръгват към потребителите, за да им помогнат, естествено е контролните органи да препятстват изкушенията на търговците тези пари да отиват в техния джоб", посочи действащият председател на КЗП.

Маргаритов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че практически няма орган в държавата, който да контролира ценообразуването на огромния брой стоки и услуги, извън тези, които по закон са държавно регулирани.

"Нищо чудно покрай въвеждането на мерките и контрола, неща, които с години са се случвали в сивия сектор, да спрат да се случват. Когато институциите се намесят решително, пазарът се успокоява бързо. От 28 май влизат в сила изменения в Закона за защита на потребителите, с които се увеличават значително санкциите за нелоялни търговски практики - максимумът става 50 хил. лв.", каза още той.

Маргаритов за пореден път призова хората да не се презапасяват с различни стоки от първа необходимост, да следят за обявяването на офертите в търговските вериги и да сигнализират, ако те не се изпълняват.

От КЗП продължават да установяват нарушения, свързани с отпускането на бързи кредити. Хората трябва да внимавам с рекламните послания, че ще върнат толкова, колкото са взели, апелира Маргаритов. Вече са наложени и финансови санкции, включително на един от големите играчи на пазара.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК