България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служители в МВР и затворите с протести на 3 и 12 юни, имат остри социални искания

"Искаме увеличение на заплатите и реформа в сектор "Сигурност", подчерта Илия Кузманов

25.05.2022 | 07:57 Редактор: Ваня Кузманова

Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатът на служителите в затворите в България призовават членовете и симпатизантите си на 3 юни да излязат на мълчалив протест. Успоредно с това организират национален протестен митинг на 12 юни. 

"Нашите искания не са променяни от 20 февруари тази година. Те са точни параметри на увеличението на заплатите в двете министерства, като имаме изискването това да бъде минимум 25%, и стартиране на реформа в сектор "Сигурност", заяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи Илия Кузманов за "България сутрин"

По думите му единият протест е предупредителен, докато се извърши актуализация на бюджета. Той се надява разумът да надделее. Ако ли не - на 12 юни националният протест ще бъде присъствен пред сградата на Народното събрание.

"В Министерството на правосъдието има срещи с вътрешния министър. При нас няма срещи, останали сме само на едни задължителни виждания със Съвета за национално партньорство, като в никакъв случай диалогът не е пълноценен. При нас режимът е съобщителен. По наша информация са създадени десетки работни групи, но в никоя от тях не сме поканени", посочи Илия Кузманов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че такова неглижиране на синдикатите в Министерството на вътрешните работи не си спомня да е имало. "Има тотално незачитане на нашите становища", допълни Кузманов. 

"Структурите на МВР ще работят по време на протестите, защото не можем да си позволим да спрем работа - по закон и като професионалисти. Неприятно ще бъде, ако правото ни на протест бъде използвано политически, защото ние политически искания нямаме, но социалните ни са остри", завърши той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
А за командировките по Турската и Гръцката граница кога ще поговорим или 10 години и някои в синдикатите папка Сигнализирай за неуместен коментар