fallback

Русия vs България: Стартира инициатива "Българската кирилица"

Коментар на Жюстин Томс и Светлана Цонева

24.05.2022 | 09:15 Автор: Искра Ангелова

По случай 24 май Фондация за активно развитие на уеб стартира инициативата "Българската кирилица". Тя цели да фокусира общественото внимание върху използването на българска кирилица в колкото се може повече уеб сайтове и други онлайн и офлайн проекти.

"Българската кирилица е нещо, което много хора си мислят, че е оксиморон, защото кирилицата по принцип е българска, но заради това решихме, че трябва да фокусираме вниманието на обществеността върху факта, че по времето на Петър Велики в Русия се провежда реформа на кирилицата. Въвежда се латинизиране на кирилицата, което я измества от нашата кирилица", каза експертът по дигитални медии и комуникации и инициатор на инициативата "Българската кирилица" Жюстин Томс в студиото на "България сутрин".

Според дизайнера Светлана Цонева разликите между българската и руската кирилица могат да бъдат открити много лесно.

"Нашите букви са доста по-заоблени и овални отдолу, елегантно изписани. Хубаво е да сме запознати и да използваме българското, а като дизайн е доста по-красиво", допълни тя.

Жюстин Томс сподели, че по-малко от 20% от българските сайтове са с българска кирилица.

"Това е нисък процент, нашата мисия е точно това да промотираме. А Петър Велики е искал да излиза по-евтино печатането на книгите. Матриците, които той използва, са тези, които са били разпространени в Западна Европа. И затова много повече доближава кирилицата в Западна Европа. Но днес живеем в епохата на дигиталните комуникации и е въпрос на няколко клика да се върнем към българската кирилица", категорична е тя.

Цонева добави, че има шрифтове, които имат само българска кирилица вътре.

"Последните 10 години доста дизайнери се заеха с тази инициатива. Преди беше много трудно да правиш дизайн с българска кирилица. Сега нещата са много по-лесни", подчерта дизайнерът.

Томс поясни, че има над 80 шрифта вече, които са на българска кирилица.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback