България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Енергиен експерт: С 30-40% ще поскъпне парното, мораториумът се връща като бумеранг

Влязохме в коловоз на компенсации и раздаване на "пари на калпак", каза Васко Начев

20.05.2022 | 08:36 Редактор: Тодор Петров

Министърът на енергетика Александър Николов очаква парното да поскъпне значително през юли.

"Няма друг вариант освен поскъпване. Едва ли има човек у нас, който се надява, че това не би могло да се случи. Още зимата се говореше за поскъпване, беше наложен мораториум. Сега малко като бумеранг ще има въздействие. Би трябвало поскъпването да бъде с между 30 и 40%", обясни енергийният експерт Васко Начев в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че 70% от ценообразуването на топлоенергията идва от цената на природния газ. Газът достатъчно много поскъпна, няма спасение в тази посока, категоричен бе експертът.

"Цената на газа се е повишила с много проценти и ако я следваме, това означава, че трябва да поскъпне 80-90% топлоенергията. Това няма да се случи. Зависи колко ще бъде натисната цената, това до известна степен е политическо решение", обясни Начев пред Bulgaria ON AIR.

Дори и 5% да е увеличението, човек е така устроен, че го приема с несъгласие, отбеляза той. 

"Влязохме в коловоз на компенсации и раздаване на "пари на калпак", а все още нямаме изпълнено със съдържание понятието "енергийна бедност". Крайно време е това да бъде направено. Всички други мерки не водят до трайно решение на въпросите", настоя Васко Начев.

Енергийният експерт споделя мнението, че компенсациите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се хора.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
енергийна мафия
преди 1 месец
От това ръководство на енергетиката, нищо добро не може да се очаква! Умишлено се отказаха от договора за газа, въртят се неясни сделки, мораториуми, компенсации с пари от бюджета... Сигнализирай за неуместен коментар