България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Продължаваме промяната": Вдигнахме пенсиите с повече, отколкото Борисов успя за 10 г.

"Кабинетът "Петков" показва, че правителството се справя", заяви Александър Ракшиев

18.05.2022 | 09:20 Редактор: Жаклина Иванова

"Кризите, които заливат България, се роят една след друга. Кабинетът "Петков" показва, че правителството се справя. Показваме го и с антикризисния пакет, който ще бъде представен. Искам да обърна внимание на пенсиите. Вдигаме минималната пенсия на 460 лв. Към април месец 2021 г. тя беше 300 лв. Г-н Борисов вдигна минималната пенсия със 100 лв. за 10 години. За година и половина вдигнахме пенсията повече от Борисов за 10 г.",  заяви Александър Ракшиев от "Продължаваме промяната" в ефира на "България сутрин".

Той уточни, че целият пакет от антикризисни мерки ще се финансира от средства, които са събрани над бюджета.

"Една от целите на нашите действия е да въведем справедливост в пенсионната система. Ако действителност в момента има все още несправедливост, съм сигурен, че колегите ми ще направят така, че всеки да получава справедливо спрямо приноса си", убеден е Ракшиев.

По думите му българските граждани ще могат да усетят помощите от държавата в няколко направления - зависи дали са работещи родители, дали имат автомобил или са ползватели на топлоенергия.

"Социалното напрежение в момента е високо. Обществото ни не може да поеме въздух, но се надяваме, че с този пакет от антикризисни мерки, както и с възстановения диалог между правителството и превозвачите, ще дадем спокойствие на гражданите, че работим в техен интерес", подчерта Ракшиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него има събрано напрежение в коалицията, но то е предимно в междуличностните отношения. За предложението за нулева ставка за хляба Ракшиев каза, няма как да се сложи 0% ДДС, тъй като ЕС няма да го допусне.

"Ние нямаме определение какво точно е хляб. Ако свалиш ДДС-то на един търговски продукт, няма гаранция, че това ще бъде усетено като подкрепа от крайния потребител", завърши той.

"Няма причина да сме недоволни. Ще се компенсират най-уязвимите - не само пенсионерите, но и работещите семейства с деца, така че доходите на българите да бъдат компенсирани с текущата инфлация, даже с определени резерви. От 1 октомври е обещано в коалицията, че ще се реализират почти 100% от нашите намерения за преформатиране на пенсионната система. Това, за което говорим от 10 г.", заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

Той уточни, че не е нужно да се говори за намеренията предварително. 

"Нашата коалиция е много различна. Няма как да се реализират програмите и обещанията на всички партии в коалицията. Трябва да се постигне баланс на интересите. Не одобрявам опитите на отделни членове на коалиция да си приписват заслуги и да излизат предварително с обещания", изтъкна социалистът.

Гечев изрази мнение, че в последните дни всички искат помощ от държавата.

"Едни фирми искат държавата да им плаща повишението на цените на горивата, други - разликата в електричеството. Ние сме пазарна икономика. Някои представители на бизнеса не се сещаха за държавата и искаха тя да не им пречи", отбеляза той.

Няма как, когато икономиката върви добре, да се отхвърля държавата, а когато настъпи криза, страната да спасява положението, заключи социалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Stiv
преди 1 година
Да така е,раздавате пари на калпак!Погледнете инфлацията ,която развихряте с популистко теглене на заеми и хвърляне на пари. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Мечо Пух
преди 1 година
Въпросът е не с колко сте вдигнали пенсиите, а кой ще връща заемите след като си заминете за там, откъдето сте дошли. Сигнализирай за неуместен коментар