България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо има опасност антиинфлационните мерки да станат проинфлационни?

Коментар на икономиста Преслав Райков и бившия социален министър Христина Христова

12.05.2022 | 09:27 Редактор: Здравко Черкезов

Премиерът Кирил Петков договори по-ниски цени за втечнен газ от САЩ. Междувременно правителството обсъжда нов пакет от антикризисни мерки за бизнеса и крайните потребители. 

"Хубава стъпка е, че търсим внос от Щатите и диверсификация. Предстоят летни месеци, но сезонът е много близко и идва ноември-декември, бизнесът и потребителите трябва да знаят какво ще се случва с тяхното газово потребление", коментира икономистът Преслав Райков пред "България сутрин".

Според него България има нужда от повече рамкови споразумения и от повече терминали за доставка на втечнен газ, за да изгради мрежа, напълно диверсифицирана от Русия.

"Антиинфлационните мерки трябва да са насочени към секторите, които могат бързо да гарантират икономически растеж, заетост и повишаване на заплащането. В случая обаче сме в период, в който е много трудно това да се случи бързо. Субсидиране на крайните потребители и подкрепа за уязвими групи е единственото решение, което държавата може да вземе. Но наистина бизнесът трябва да може да планира, да знае следващия месец на каква цена купува енергоносителите си. Енергийната независимост и диверсификация не трябва да се гледат просто прекачване от Русия и закачване към някой друг, а да бъде истинска диверсификация и да се осигури предвидимост за бизнеса", обясни Райков.

"Антиинфлационните мерки са и антикризисни, но е много важно да има баланс на мерките между потребителите и икономиката, защото има опасност антиинфлационните мерки да станат проинфлационни, когато просто се раздават средства, за да се увеличава потреблението на хората", изтъкна бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е важно подкрепата за хората да е целенасочена.

"Целенасочване на обществените средства, които ще се дадат за подкрепа на хората. Целенасочване към тези, които са с ниски доходи и наистина имат нужда - и за програмата за отопление, и за подкрепа за горива, и за подкрепа за ваучери за храна. Трябва да има ясно целенасочване, не може на всеки "на калпак", категорична бе Христова. 

Добра целенасочена антиинфлационна мярка би била вдигането на лимита за регистрация по ДДС, стана ясно от думите на Райков.

"Ще подкрепи малкия бизнес, таргетирането на групите, които имат нужда, и гарантирането на икономическия растеж където има нужда. Сега трябва да подкрепим индустриите, които гарантират стойност, които след 6 месеца да гарантират растеж", посочи икономистът.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК