България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Цените на храните скачат с още 20%, спасението е в намаляване на ДДС-то

Яна Иванова: Хората са принудени да купуват по-некачествени стоки

12.05.2022 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

Световната банка предупреждава за поне 3 години високи цени на храните и енергията. 

Няма да има недостиг на продукти, тъй като сме производители на дефицитните суровини, увери председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в "България сутрин".

"Още през октомври предложихме намаление на ДДС на 9%. България е една от трите държави в ЕС, която няма диференцирана ставка. Преди месец ЕК препоръча на правителството намаление на ДДС върху храните. Остава неразбираемо защо нашето правителство е толкова упорито в нежеланието си да види тази мярка", подчерта тя. 

"Цените продължават да растат. Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение. Тази мярка е единствената, която може веднага да има ефект и да забави този процес. Това е подкрепа и за потребителя, и за производителите", заяви Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ потреблението у нас спада, защото гражданите имат ограничен бюджет. Когато бюджетът им не нараства, а трябва да купуват с над 20% по-скъпи стоки, всички започват да се лишават. Намаленото потребление пък е фатално за малките и средни предприятия

Яна Иванова не се съгласи, че увеличението на цената на хляба е спекулативно, тъй като производителите купуват скъпо брашно за следващия цикъл и не могат да си позволят да оставят цените на старото ниво.

"Членовете на нашето сдружение никога не биха си позволили компромис с качеството. Но тогава цената на стоката се увеличава и тя става недостъпна. Хората са принудени да купуват по-некачествени стоки със заместващи продукти", изтъкна председателят на Сдружение "Храни и напитки".

Иванова алармира, че се увеличава нелоялната конкуренция на търговците, които не декларират оборотите си.

"Много от нашите производства, цели преработвателни фабрики, зависят от газа. Ако има допълнително завишение на цената на газа, всички производства по веригата ще продължават да се оскъпяват", предупреди тя.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК