България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БАБХ със засилени проверки, открили замразено месо, предлагали ни го за охладено

Д-р Кремена Стоева поясни, че Агенцията до момента е извършила над 700 проверки в търговската мрежа

14.04.2022 | 09:28 Редактор: Теодора Патронова

Преди Великден Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обекти за производство и търговия с хранителни продукти. Проверките ще продължат до 8 май. 

"Междинните данни, които сме събрали, показват, че до момента Агенцията е извършила над 700 проверки в обектите в търговската мрежа. Проверени са традиционните за сезона храни - агнешкото месо, яйцата, козунаците и пресните салати. При тези проверки за наша радост се установяват твърде малко нарушения. Колегите са установили 100 яйца, които не са били съхранявани при правилната температура. Яйцата са изтеглени и насочени за унищожаване. Също така в един търговски обект сме установили подвеждащата практика замразено месо да се предлага на потребителите като охладено и са взети необходимите мерки", обясни д-р Кремена Стоева от БАБХ в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това не е масова практика на търговците. Гостът обясни, че основната идентификация, че агнешкото месо е преминало ветеринарния контрол, са печатите, които се поставят на съответните места.

"Когато месото е добито в кланици в България и са с произход България, на месото се поставят печати със син цвят. Когато месото е добито в кланици в България, но животните не са отгледани в България, тогава на месото се поставя печат с червен цвят. Ако месото е влязло като готово прясно месо за консумация, тогава печатите се поставят от съответната кланица, като се използват всички разрешени цветове - син, червен и кафяв. Това не са позволени цветове за поставяне на здравна маркировка", коментира Стоева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ при яйцата се следи за регламентирана търговия - яйцата да са добити в регистрирани ферми, което се доказва с печатите, поставени върху самите яйца. Тя добави, че на печата се изписва кодировка, която показва страната на произход, също така има една цифра, която показва начина на отглеждане на кокошките и номера на съответната ферма.

"Случаят с откритата салмонела в шоколадовите яйца е установен в едно белгийско предприятие. Информация за всичките ни действия и всички опасни партиди можете да намерите на нашия сайт. Към този момент гарантираме, че цялата подадена информация от колегите от европейска страна се обработва. Яйцата са свалени от продажба. Да, в момента в търговската мрежа има яйца от тази мярка, но те не са произведени в белгийското предприятие. Така че яйца произведени в Полша, Германия и Италия не са опасни към този момент", изтъкна Стоева.

Тя разясни, че на този етап няма нарушения при проверки на плодове и зеленчуци в търговската мрежа. Гостът поясни, че гражданите могат да подават сигнали и жалби на сайта на БАБХ и има горещ телефон, който е обявен на сайта.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК